Dobit NIS pala, Gasprom u usponu

Objavljeno: 27.04.2012


Vesti izvor: Kamatica

Naftna industrija Srbije (NIS) imala je u prvom tromesečju ove godine neto dobit od 8,4 milijarde dinara, što je za 15 odsto manje nego u istom periodu 2011. godine, objavila je ta naftna kompanija. 

Zamenik generalnog direktora NIS-a Aleksej Urusov kazao je na predstavljanju poslovnih rezultata kompanije na Beogradskoj berzi da je smanjenje dobiti posledica slabljenja dinara i socijalno orijentisane politike kompanije s manjim rastom cena goriva nego u regionu. Kako je naveo, na smanjenje profita uticalo je i učesće NIS-a u snabdevanju poljoprivrednika subvencionisanim gorivom. 

Prihod NIS-a od prodaje u prvom kvartalu 2012. povećan je 24 odsto, na 45,6 milijardi dinara, kazao je Urusov. Obim prometa naftnih derivata u NIS-u smanjen je za dva odsto, od toga u maloprodaji 1,2 odsto, a u veleprodaji za 5,1 odsto, dok je izvoz povećan 12,2 odsto. 

Zamenik generalnog direktora NIS-a zadužen za ekonomiku, finasnije i računovodstvo kazao je da je na kraju prvog kvartala 2012. ukupan dug NIS-a bankama bio 444 miliona dolara, što je dva miliona dolara manje nego na kraju 2011. godine, dok je ukupan dug kompanije iznosio 458 miliona dolara. 

Prema njegovim rečima, zarada NIS-a pre oporezivanja, kamata i amortizacije (EBITDA), u prva tri mesece ove godine skoro je udvostručena, sa 7,8 milijardi dinara u prvom kvartalu 2011. na 15,5 milijardi dinara. 

- Rastu EBITDA najviše su doprineli povećenje efikasnosti poslovanja kompanije i povećanje korišćenja domaće nafte i gasa - istakao je Urusov. 

Većinski akcionar NIS-a sa 56,15 odsto akcija je ruski Gaspromnjeft, Republika Srbija ima 29,87 odsto akcija, a preostali akcionari imaju po manje od 0,4 odsto akcija NIS-a

Inače, Gazprom, ruski gasni div u čijem je vlasništvu i Gaspromnjeft saopštio je danas da je u prošloj godini povećao neto dobit za čak 35 posto, na 44 milijarde dolara (34 milijarde evra), zahvaljujući snažnim ceenama energije, rastućem izvozu i jačanju rublje.

Najveći svetski proizvođač prirodnog gasa saopštio je o značajnoj dobiti ostvarenoj na osnovu izvoza u Evropu i bivše sovjetske republike, dok mu je dobit na domaćem tržištu tek neznatno porasla.

Prihodi od prodaje u Evropi i druge zemlje sveta, izuzev bivših sovjetskih država, uvećani su za 31 odsto, zahvaljujući povećanim prosečnim ostvarenim cenama iskazanim u rubljama, objavila je ruska državna kompanija.

Obimm gasa prodatog u Rusiji uvećan je za relativno skromnih šest posto, kažu.

Neto prihodi Gazproma na domaćem tržištu pritom su uvećani 16 posto, dok su oni ostvareni u bivšim sovjetskim zemljama poskočili za 42 posto. Rast prihoda u Rusiji najvećim delom pripisuju povećanju prosečne domaće cene gasa koju je utvrdio tamošnji Savezni ured za poreze.

Gazprom godinama lobira kod vlade da ubrza postupno povećanje nižih cena gasa koje trenutno plaćaju domaći potrošači. Moskva je toj državnoj kompaniji omogućila plaćanje nižih poreza za vađenje gasa kako bi joj delimično kompenzirala niže cene po kojima je dužna da  prodaje plin u Rusiji.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana