Penzioneri na odmoru - uz subvenciju EU?

Objavljeno: 27.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Kako bi se pokrenuo turizam u Evropi, poverenik EU za industriju i turizam Antonio Tejani predložio je subvencioniranje odmora za penzionere. Pre svega se time očekuje veći prihod od turizma izvan glavne sezone. 

Gotovo sva evropska letovališta se trude da produžie svoju turističku sezonu koliko mogu, a u tome želi pomoći i evropska komisija. Utoliko se razmišlja o novčanoj potpori za odmor onima koji ionako nisu vezani za školske praznike ili godišnje odmore - penzionerima.

Evropski poverenik za industriju u čiju nadležnost spada i turizam, Antonio Tajani je nemačkim medijima već najavio slanje otvorenog pisma vladama 27 zemalja članica evropske unije. Pismo bi trebalo da bude poslato već sledećee sedmice i u njemu traži podršku ideji finansijskog podsticaja za odmor seniora.

 Italijan Tajani očekuje da bi spomenute subvencije doprinele pre svega većoj, ujednačenoj iskorišćenosti hotela i ostalog turističkog smeštaja.

- Radi se o nekoj vrsti Erasmus programa za seniore - izjavio je Tajani. Erasmus program je program za razmjenu studenata kojeg potiče i financira država.

Ideja predviđa da penzioneri iz severne Evrope u većoj meri tokom zime dolaze na jug kontinenta ili da građani zemalja Sredozemlja tokom vrućih letnjih meseci putuju u severnu Evropu. Uzor je sličan program koji već postoji u Španiji.

 Kako prenose mediji, Španija subvencioniše odmore stanovnika iz oko 20 zemalja članica evropske unije, ako oni dolaze u podsezoni. Prema izjavama poverenika Tajanima radi se o unosnom poslu:

- Za sezinu 2009/2010 za svaki evro subvencije vratio se 1,32 evra kao prihod od poreza.

 Tajani smatra kako bi koristi imale ne samo zemlje juga.

- Upravo bi najveća zemlja članica evropske unije, Nemačka, sa svojom centralnom pozicijom, umerenom klimom i bogatom kulturnom ponudom postala omiljena turistička destinacija - smatra poverenik. Tako bi od dolaska stranih turista u predsezoni u Nemačkoj profitrali na primer kako hoteli i restorani tako i muzeji i pozorišta.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana