FED će zadržati rekordno niske kamate do kraja 2014.

Objavljeno: 26.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Banka

Američka centralna banka - Federalne rezerve (Fed) ponovila je svoje obećanje da će zadržati kamatne stope nepromenjene najmanje do kraja 2014. godine, dajući slabe naznake da bi mogla da ponudi dodatne podsticaje privredi kasnije ove godine.

Fed je zabeležio umereni oporavak ekonomije, kao što je to učinio i u martu, i naveo da je stopa nezaposlenosti opala, ali ostaje povišena na nivou od 8.2 posto.

Zvaničnici Fed-a su rekli da postoji rast inflacije, ali su to u velikoj meri pripisali povećanju troškova energije koji će samo privremeno uticati na rast cena.

 Ekonomski uslovi "verovatno garantuju izuzetno niske kamatne stope za savezne fondove barem do kraja 2014.", ističe centralna banka u saopštenju nakon sastanka svog Federalnog odbora za otvoreno tržište (FOMC), koji određuje njenu politiku.

Predsednik ogranka Fed-a u Richmondu, Jeffrey Lacker, izjasnio se protiv te odluke, rekavši da veruje da kamatne stope treba da budu podignute pre tog vremenskog okvira.

 Dok su zvanič ici Fed-a u sredu razmatrali dalju politiku banke, američka vlada je saopštila da su narudžbine za dugotrajne industrijske proizvode pale za 4,2 posto u martu, što je najveći pad otkako je američka privreda strmoglavo usporila početkom 2009. Ti podaci sugerišu da je američka ekonomija izgubila zamah pri kraju prvog tromesečja ove godine.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) rastao je po godišnjoj stopi od tri odsto u četvrtom kvartalu 2011., ali je usporio na oko 2,5 odsto u prva tri meseca ove godine.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana