Soroš: EU čeka sudbina SSSR

Objavljeno: 26.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, NoviList, B92

Američki milijarder i investitor Džordž Soroš uporedio je krizu evrozone sa faktorima koji su doveli do kolapsa Sovjetskog Saveza početkom 1990-ih.

- Evropa je slična Sovjetskom Savezu, na način da kriza evra ima potencijal uništavanja, potkopavanja Evropske unije. S dubokom socijalnom, ekonomskom i moralnom krizom u kojoj je Evropa, možemo videti sličan proces raspadanja - rekao je Soroš u raspravi o obrazovnoj politici u Budimpešti, prenosi u sredu poslovni dnevnik Vol strit džurnal.

Soroš, koji je rođen u Budimpešti, često posećuje Mađarsku gde drži predavanja. Njegovi su komentari slični onima koje je dao na konferenciji u Danskoj prošle nedelje, kada je rekao da kriza evrozone "još nije gotova, te da ide u pogrešnom smeru".

- Evro potkopava političku koheziju u Evropskoj uniji, a ako nastavi tako, može čak i uništiti Evropsku uniju - rekao je u komentarima, koje prenosi Rojters. "Privreda može rasti iz prekomernog duga, ali se ne može smanjivati iz prekomernog duga" , dodao je. 

On je ranije u aprilu rekao da Evropska unija verovatno neće preživeti trenutnu dužničku krizu evrozone, bez pragmatičnije nemačke politike.

- Evropa se suočava sa dugim periodom ekonomske stagnacije ili još gorim od toga - rekao je Soroš na konferenciji za novinare u Berlinu 12. aprila. 

Nemačke vlasti, posebno Bundesbank i Ustavni sud, ustraju na provođenju zakona koji su se pokazali neprimjenjivim i kriza prijeti »još uvek nepotpunoj političkoj uniji«, istakao je.

Soroš je upozorio da su druge zemlje, poput Japana i država Latinske Amerike, prošle slična iskustva i preživele, ali EU nije država te nije "verovatno da će preživeti". 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana