Evro porastao u odnosu na dolar

Objavljeno: 23.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Evro je prošle nedelje  na valutnim tržištima  ojačao prema dolaru više od jedan odsto, zahvaljujući dobrim makroekonomskim podacima iz Nemačke.

Uspon evra je ipak bio nestabilan zbog rasta prinosa na španske obveznice i nervoze uoči predsedničkih izbora u Francuskoj.

Cena evra prema američkoj valuti ojačala je 1,1 odsto na 1,3220 dolara, što je najveći nedeljni rast od februara, dok je u odnosu na japansku valutu kurs evra skočio 1,9 odsto na 107,80 jena. 

Američka valuta ojačala je prošle nedelje prema japanskoj, pa je cena dolara porasla 0,8 odsto na 81,53 jena

Na rast evra najviše su uticali podaci iz Nemačke, gde je indeks poslovne klime dostigao u aprilu neočekivano visokih 109,9 bodova što je novi pokazatelj da najveća privreda evrozone uspešno odoleva dužničkoj krizi. 

Pored naznaka nastavka rasta nemačke privrede, izgledi za evrozonu i zajedničku valutu ostaju neizvesni, jer se prinosi na španske državne obveznice kreću na zabrinjavajućim nivoima.

Španija je prošle nedelje održala dve aukcije kratkoročnim i dugoročnim dugovima na kojima je potražnja bila dobra, ali su prinosi na referentne 10-godišnje obveznice premašili šest odsto, jer se ulagači plaše da Madrid neće ispuniti zacrtano smanjenje budžetskog manjka, a postoje strahovi u vesi sa bankarskim sektorom.

Španska centralna banka saopštila je da je iznos nenaplativih kredita u tamošnjim bankama dostigao najviši nivo u 18 godina.

Učesnici na tržištu očekuju slabljenje evra u srednjoročnoj perspektivi, s obzirom na rizik pogoršanja nevolja sa budžetima članica evrozone i neizvesnosti u vezi sa ishodom francuskih predsedničkih izbora, koji bi, kako sugerišu ankete, trebalo da dovedu do promene na čelnoj poziciji u toj zemlji.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana