Evro i granice dva stuba Evropske unije

Objavljeno: 23.04.2012


Vesti izvor: Kamatica

- Vera u Evropi temelji se na dva stuba. Jedan je evro, a drugi su otvorene granice. Kada ti stubovi izgube oslonac, Evropa postaje neodrživa. Ta opasnost postoji. Ukoliko se u trenutno neprijatnoj finansijsko-političkoj situaciji još otvori i pitanje otvorenih granica, Evropa bi mogla da izgubi svoju verodostojnost, ubedljivost i svoju suštinu. Nemačka i Francuska nastoje da se slože, da je uvođenje nacionalnih kontrola opravdano u posebnim slučajevima, u trajanju od 30 dana, ukoliko to odluče nacionalne vlade - piše Zidojče cajtung u tekstu naslovljenom „Evropske slepe zvezde“.

Minhenski list komentariše: 

 - Pismena prepiska u kojoj se tako nešto predlaže je izuzetno opasna i usmerena je protiv rečenice koja se nalazi u vrhu svih evropskih shvatanja. ’Evropa je jedna kuća’, glasi ta rečenica. Ona bi pre svega trebalo da važi u zemljama potpisnicama Šengenskog ugovora. Takvo shvatanje postaje laž, ako ga zloupotrebljavaju vodeće zemlje EU. Reč je o bezbednost - navodi se u tekstu.

 - Koja je korist od otvorenih granica, ako otvorenost karakteriše rezervisanost? Šta vredi sloboda, ako se ona određuje prema nahođenju? Šta znači evropska sloboda kretanja kada su evropske vlade na taj način prema njoj odnose? Ako se u stvarnim ili navodno delikatnim situacijama zemlje članice iz bezbednosnih razloga povuku u svoje nacionalne okvire, ukoliko na taj način otkrivaju da mali svet nacionalnih država smatraju boljim od Evrope, onda se ne treba čuditi ako antievropske partije postignu uspeh sa takvim programom izolacije i ako nacionalističke, populističke i desno-ekstremističke stranke napreduju širom Evrope. Privremena zatvaranja granica su dugoročna reklama za protivnike Evrope. Onaj koji ponovo uvede granične kontrole, otvara prostor za nacionalne ograničenosti - zaključuje se u komentaru Zidojče cajtunga. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana