Nema kredita bez lekarskog pregleda

Objavljeno: 20.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Osiguranje života, kojim pojedine banke uslovljavaju odobravanje stambenih kredita, veliki je dodatni trošak za dužnika i iznosi oko 10, pa do 20, 30 evra mesečno, kada se zajam otplaćuje duže od 10 godina. Ipak, ta polisa osiguranja je jedina garancija da porodica dužnika neće morati da vraća dug, u slučaju da on premine pre nego što vrati kredit.

Koliko tačno košta osiguranje života zavisi od više faktora: najpre, od visine kredita i roka otplate, zatim od starosti i pola dužnika i njegovog zdravstvenog stanja.

Ponude po osiguravajućim kućama su različite, tako da je prvi korak obilazak svih kompanija koje su na spisku banke, kako bi se izabrala najpovoljnija ponuda. A cena polise, za osiguranika starog 40 godina, ženskog pola, koji se zadužuje na 41.250 evra na 24 godine, ide od 12,5 evra, pa do 20 evra mesečno, tokom celog roka otplate. S tim što kod pojedinih osiguravajućih kuća ovaj iznos može da raste u određenom periodu.

Računica kada je dužnik osoba muškog pola, rođena 1980. godine, koja želi da od banke pozajmi 30.000 evra na ime kupovine kvadrata, računica u jednoj osiguravajućoj kući bi izgledala ovako: Rok otplate kredita je 300 meseci, koje je potpuno pokriveno osiguranjem, a mesečna premija iznosi 8,91 evro i plaća se tokom 276 meseci otplate kredita.

Lekarski pregledi, koji su uslov za osiguranje života, takođe su posebna priča. Traži se kompletan sistematski pregled, uz detaljniju krvnu sliku i preglede određenih specijalista, što košta oko 5.000 dinara.

Pojedini osiguravači zahtevaju i analize testa na sidu. Ako osiguranik odbije test na sidu, ne sme da umre od side ili posledica HIV virusa u prvih sedam godina otplate kredita, jer osiguravajuća kuća u tom slučaju neće platiti banci preostali dug. Drugo osiguravajuće društvo, pak, zahteva test na sidu, ali samo za iznose kredita više od 70.000 evra. Za jeftinije kredite ih ne zanima da li je osiguranik HIV pozitivan.

Oni koji se kod banke zadužuju manje od 40.000 evra, imaju šanse da uštede upravo na lekarskom pregledu. Ovaj iznos je, naime, kod više osiguravača granica ispod koje se osiguranje života zaključuje bez prethodnog pregleda kod doktora.

Osiguranje života korisnika kredita nije isto što i osiguranje stambenog zajma kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita. Jedino će banka, u oba slučaja, ako dužnik umre dobiti novac koji potražuje. Razlika je što je kod dužnika koji je osigurao život njegova porodica zaštićena i banci više ne duguje ništa, a u drugom slučaju će upravo naslednici morati da isplate ostatak duga, ili će ostati bez stana.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana