EUR 117,57 USD 103,88 CHF 110,20

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 08.07.20. :: 117.5885 rsd

Ekonomisti: Biće dobro ako se ostvari projekcija MMF

Objavljeno: 19.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Bilo bi dobro ukoliko Srbija uspe u ovoj godini da ostvari privredni rast od 0,5 odsto, kako je projektovao Međunarodni monetarni fond (MMF), ali sudeći prema dosadašnjim ekonomskim pokazateljima to će biti teško ostvarivo, ocenili su danas ekonomisti u izjavama Tanjugu. 
 
Srbija će u ovoj godini ostvariti privredni rast od 0,5 odsto, dok će u 2013. on ubrzati na tri odsto, dok će inflacija ove godine biti 4,1, a sledeće 4,3 odsto, objavio je ranije MMF u redovnom polugodišnjem izveštaju.

Ekonomista Ljubomir Madžar
naglasio je da bi "bio veoma zadovoljan ako bi se obistinilo tih 0,5 odsto - ne izgleda da će biti pola procenta - biće dobro ako ostane na istom nivou kao prethodne godine, jer su svi trendovi nepovoljni i izgleda da će se tako i nastaviti." Madžar je naveo da je moguće da je MMF projektovao rast od tri odsto u 2013. "zbog ove tekuće niske stope i zbog prethodne stope koja je bila 1,6 odsto u 2011. godini, dakle nivo je nizak pa bi to čisto aritmetički moglo da doprinese da stopa u narednoj godini bude veća nego što bi se očekivalo".

Ističući da je MMF kredibilna institucija koja ozbiljno prilazi razmatranju svih zemalja, pa time i Srbije, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić je ukazao da je poslednjih nekoliko godina, otkako je počela svetska ekonomska kriza, MMF više puta menjao unapred date prognoze, nekad povećavajući, ali češće snižavajući stope rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i drugih indikatora. Prema njegovoj oceni, prognoza rasta BDP-a od 0,5 odsto za Srbiju u ovoj godini nije realna jer nije moguće očekivati da se desi "ozbiljnija proizvodnja" u Železari Smederevo, koja je bila i značajan i proizvođač i značajan izvoznik.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Đuričin ocenio je da projekcije MMF-a govore da je ta međunarodna finansijska institucija "manje restriktivna kada su u pitanju razvojne mogućnosti privrede Srbije nego domaći makroekonomisti." Rast od 0,5 odsto u 2012. godini značio bi da je Srbija izbegla recesiju, a tri odsto, što je solidna stopa rasta u 2013. godini, mogu da znače da je Srbija krenula putanjom oporavka privrede, naveo je on.

Prema mišljenju profesora Đuričina, pozitivna stopa privrednog rasta u Srbiji tokom ove godine je bitna i zbog toga što bi to olakšalo postizanje novog aranžmana sa MMF. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.2

ostavite komentar