MMF-ova prognoza: Klackamo se na ivici recesije

Objavljeno: 18.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Međunarodni monetarni fond značajno je povećao prognozu privrednog rasta evropskih zemalja u tranziciji, pri čemu je za Srbiju objavljena prognoza rasta od 0,5 posto u ovoj godini i tri posto u sledećoj. S druge strane, pojedini domaći ekonomisti ukazuju da je srpska privreda već u recesiji, odnosno da nekoliko uzastopnih tromesečja ima pad privredne aktivnosti. 
 
– Na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, u trećem tromesečju prošle godine bruto domaći proizvod je desezonirano smanjen 0,7 odsto, u četvrtom 0,3 odsto, što znači da je recesija počela u drugoj polovini 2011. i da smo upravo ušli u četvrto tromesečje nove recesije – naveo je ekonomista dr Miroslav Zdravković u svojoj analizi privrednih aktivnosti, objavljenoj na sajtu "makroekonomija.org".

Iako se, dodaje Zdravković, sada, u drugom kvartalu godine, može očekivati blagi rast privrednih aktivnosti, to neće promeniti osnovnu konstataciju koja je glasi da je privreda Srbije već u recesiji.

Iako je Vlada Srbije ranije izrazila očekivanja da će BDP biti povećan 1,5 posto, i MMF, ali i Narodna banka, kao i brojni domaći ekonomisti, ukazivali su na to da je to prilično nerealan scenario te da će, ako ga uopšte bude, rast srpske privrede u ovoj godini biti veoma mali. Nove analize MMF-a ipak odišu blagim optimizmom i ukazuju na to da bi domaća ekonomija mogla ove godine zadržati "glavu iznad vode", dok bi već u sledećoj rast mogao biti značajniji.

- Kratkoročni izgledi za rast evropskih privreda u tranziciji su u bliskoj vezi s razvojem situacije u evrozoni. Veći deo posledica usporavanja rasta zone evra s kraja 2011. je već apsorbovan pa se očekuje da će 2012. godine rast trgovine i proizvodne aktivnosti ubrzati, kako u evrozoni, tako i u čitavom svetu - navodi se u redovnom polugodišnjem izveštaju MMF-a.

Od nama susednih zemalja, MMF za Hrvatsku predviđa da će ove godine zabeležiti pad domaćeg bruto proizvoda od 0,5 odsto, a zatim i rast sledeće godine od jedan posto. Za Mađarsku Fond u ovoj godini ne očekuje ekonomski rast, dok bi on sledeće godine trebalo da iznosi 1,8 posto.

Inače, po Zdravkoviću, "ulazak u recesiju bio je posledica pada proizvodnje od drugog tromesečja prošle godine i pada prometa u trgovini tokom cele godine, kao i usluga zdravstva i socijalne zaštite, dok su ove sektore pratili smanjivanjem dodate vrednosti finansijske delatnosti i poslovanje s nekretninama", objasnio je Zdravković.

Po njemu, "moguće je da usled previše dubokog pada privredne aktivnosti u prvom tromesečju, u drugom čak dođe i po blagog rasta, kao posledice nadoknađivanja izgubljenih radnih dana u prvom tromesečju, ali to neće promeniti osnovnu konstataciju o recesiji". Zdravkovića smatra da će "izlazak iz recesije kroz rast izvoza veoma zavisiti od vrednosti poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini". 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana