Dinastija Rotšild zbija redove

Objavljeno: 17.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Globalna finansijska kriza primorala je najmoćniju bankarsku dinastiju sveta da najavi reorganizaciju svog rada.

- Familija Rotšild planira da spoji svoje francuske i britanske banke u jednu kompaniju, što će nam omogućiti da odgovorimo zahtevima globalizovanog sveta i konkurencije, ali i da obezbedimo kontrolu porodice nad poslovnom grupom - stoji u saopštenju koje je potpisao David Rene de Rotšild, 69, čukununuk Mejera Amšela Rotšilda (1743–1812) osnivača legendarne bankarske imperije.

Od trgovine retkim novčićima sa evropskim krunisanim glavama 19. veka, preko vešte kupovine britanskih deonica nakon bitke kod Vaterloa do finansiranja američkih čeličana, naftaških kompanija i železnica, Rotšildovi su danas krajnje diskretno upleteni u raznovrsne poslove širom sveta.

Iza zvaničnog saopštenja Davida de Rotšilda stoje najmanje dva direktna povoda. Želja da se prilagodi reformi globalnog bankarskog biznisa, i da se pronađe neprikosnoveni naslednik novčanog carstva koje se meri stotinama milijardi dolara.

Teško opečen posledicama krize koja je eksplodirala 2007, bankarski sektor nevoljno je 2010. pristao na radikalnu reformu poslovanja koja treba da stupi na snagu za sedam godina.

Banke će biti obavezne da obezbede daleko zdraviju bazu svog osnovnog kapitala i istovremeno ostave na stranu solidne rezerve novca za slučaj eventualnih budućih finansijskih šokova, poput katastrofalnih lomova koje su donela zaletanja na američkom tržištu hipotekarnih kredita 2007.

Ova reforma, poznatija kao „Bazel III”, podrazumeva da će banke morati da iznađu ogromne količine novca da bi nadalje bile pouzdani igrači na svetskom finansijskom tržištu.

Potraga za tim zacrtanim novcem teku uglavnom traljavo. Bankari se uveliko žale da su i svež novac ali i krediti sve skuplja roba na međunarodnom finansijskom tržištu.

- Poslovanje transnacionalnih finansijskih institucija još izmiče kontroli. Takve banke operišu na globalno, dok je regulativa nacionalna stvar - procenjuje Majkl Kors, član Komiteta finansijske politike Banke Engleske.

Ozbiljni bankari sa one strane La Manša odavno znaju da je londonski Siti, centar lavovskog dela finansijskih transakcija u Evropi, pod ozbiljnim spoljnim pritiscima da ukroti poslovanje moćnih finansijera.

Rotšildovi u Sitiju posluju u istoj zgradi od 1802. godine.

U novoj poslovnoj geografiji Rotšildovih, njihove francuske i britanske banke biće grupisane u kompaniju „Pariz Orlean”, koja će biti prijavljena na berzi prestonice na Seni.

Kormilo novo ujedinjene imperije Rotšild, koja planira da hitro isplati male akcionare, čvrsto će za držati David de Rotšild: „Planiram da se povučem kada budem imao između 72 i 76 godina”, izjavio je nedavno.

U međuvremenu, njegov sin Aleksandar, 32, ubrzano uči posao. „Moj sin bi sa 37 godina mogao biti kvalifikovan za istu ulogu: stvar je da li će u tome uživati i imati odgovarajuće kvalitete”, najavio je David de Rotšild.

U najavi sledećeg čelnika imperije David se drži striktnih odredbi testamenta Mejera Amšela Rotšilda. Druga među odredbama tog zaveta traži da se tačno bogatstvo familije i razmere poslova nikada ne smeju saopštiti javno.

„Bazel III” tek čekaju ozbiljni ispiti.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana