Amerikanac Kim izabran za predsednika Svetske banke

Objavljeno: 16.04.2012


Vesti izvor: Kamatica

Svetska banka izabrala je danas Amerikanca koreanskog porekla, zdravstvenog stručnjaka Jim Yong Kima, za svog novog predsednika pa je SAD tako zadržao kontrolu u toj finansijskoj instituciji.

Kim (52), je izabran na čelnu poziciju Svetske banke ispred nigerijske, uveliko cenjene ministarke finansija Ngozi Okonjo-Iweale. Odlučujuća je bila podrška američkih saveznika u zapadnoj Evropi, Japanu, Kanadi i nekim rastućim ekonomijama poput Rusije, Meksika i Južne Koreje.

Za razliku od pređašnjih izbora za predsednika Svetske banke, odluka nije bila jednoglasna. Takođe, Kim nije ni političar, ni bankar ni diplomata, kao što su bili dosadašnji čelnici Svetske banke. On je lekar i antropolog i radio je na jačanju zdravstvene zaštite siromašnih i zemalja u razvoju, na primer boreći se protiv tuberkuloze u Haitiju i Peruu i HIV/AIDS-a u ruskim zatvorima.

Kim će preuzeti dužnost preuzeti 1. jula, kada prestaje mandat sadašnjeg predsednika Roberta Zoellicka.

Sjedinjene Države drže mesto predsednika od formiranja Svetske banke nakon Drugog svetskog rata dok su Evropljani uvek predvodili njenu sestrinsku instituciju Međunarodni monetarni fond.

Tri dana se odvijalo nadticanje za predsednika ove institucije koja se bori protiv siromaštva sve do petka kada se povukao bivši kolumbijski ministar finansija Jose Antonio Ocampo. On je kazao da je proces izbora predsednika Svetske banke, koji je trebalo da se temelji isključivo na zaslugama, postao visoko ispolitizovan. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana