Rusi nam zajme po kamati od 4,1%

Objavljeno: 12.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Srbija je od Rusije dobila protokol o zajmu za železnicu od 800 miliona evra, koji predviđa kamatu od 4,1 odsto, otplatu na 10 godina uz poček od četiri godine. 

- Ruska strana je Vladi Srbije dostavila protokol o kreditu, ali on neće moći da bude verifikovan u Skupštini Srbije pre jeseni. Do tada će biti pripremljeni projekti koji će biti finansirani ruskim kreditom -  rekao je državni sekretar u Ministarstvu finansija Goran Radosavljević. 

Rok za povlačenje odobrenih pojedinačnih kredita za određene projekte u okviru ruske pozajamice biće pet godina, tako da će period mirovanja otplate teći od trenutka kad novac bude povučen.

Radosavljević je objasnio da će najvećim delom kredita biti finansirana modernizacija železničke pruge na Koridoru 10 i pruga Beograd-Bar na terioriji Srbije.. 

- Završetak radova je planiran u roku od tri do četiri godine -  rekao je Radosavljević. 

Generalni direktor Železnice Srbije Milovan Marković i predsednik Ruskih železničkih puteva Vladimir Jakunjin potpisali su 27. marta ove godine u Moskvi okvirni sporazum o realizaciji železničkihprojekata u Srbiji.

Taj sporaazum, koji je u okviru ruskog državnog kredita Srbiji, predvidja izgradnju nove električne pruge sa jednim kolosekom izmedju Valjeva i Loznice duge 68 kilometara, izgradnju i elektrifikaciju drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo od 16 kilometara i rekonstrukciju srpskog dela pruge Beograd-Bar dugog oko 200 kilometara.

Dokumentom srpske i ruske železnice predvidja se i rekonstrukcija šest deonica Koridora 10 kroz Srbiju, dužine 111 kilometara.

Nakon potpisivanja dokumenta rečeno je da projekat treba da bude realizovan u okviru ruskog kredita od 800 miliona dolara i uz učešće Srbije od 15 odsto, odnosno 120 miliona dolara.

Predvdjeno je da u poslovima obnove železničke infrastrukture u Srbiji ruske kompanije učestviju sa 70 odsto, a srpske sa 30 odsto.

Pregovori o ruskom kreditu Srbiji od milijardu dolara počeli su krajem oktobra 2009. godine. Do sada je povučen deo od 200 miliona dolara za podršku državnom budžetu, a ugovoranje dela kredita od 800 miliona dolara za železnicu je zastalo zbog toga što nisu bili pripremljeni projekti.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana