Stečajnim upravnicima milijarda

Objavljeno: 12.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Stečajnim upravnicima, koji su uspešno okončali postupke u svojim preduzećima, do sada je na ime nagrade isplaćeno ukupno 920,4 miliona dinara.

Na to treba dodati još 295 miliona dinara, koje su upravnici dobili na ime naknada. Oba ova iznosa isplaćuju se iz stečajne mase.

Iako je reč o više od osam miliona evra isplaćenih nagrada, njih nisu dobili baš svi upravnici. Najveća isplaćena nagrada za rad stečajnog upravnika iznosi 43,08 miliona dinara.

U Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika kažu da je, prema podacima iz završnih računa stečajnih upravnika, okončano bez nagrade ukupno 456 postupaka. Inače, do sada isplaćene ukupne nagrade stečajnim upravnicima čine četiri odsto od ukupne vrednosti stečajne mase, dok je 71 odsto otišlo na isplatu poverilaca.

Ova Agencija je nadležna da prati rad stečajnih upravnika, pri čemu joj na raspolaganju stoje i kaznene mere u slučaju povreda rada. 

Agencija je do sada oduzela licencu za rad u slučaju sedam stečajnih upravnika, izrekla je devet javnih opomena, novčano je kaznila osam upravnika, dok je njih 16 dobilo i javnu opomenu i novčanu kaznu.

U ovim slučajevima bilo je reči isključivo o težim povredama, većim propustima i nepravilnostima u radu upravnika, ističu u Agenciji.

U Srbiji licencu za stečajnog upravnika poseduje ukupno 414 ljudi, a prema poslednjim podacima aktivno ih je ukupno 273. Najveći broj postupaka u kojima je stečajni sudija imenovao istog stečajnog upravnika je 42. Ima 19 aktivnih stečajnih upravnika koji nisu imenovani u stečajnom postupku.

 - Prodaja imovine stečajnih dužnika, pored uticaja krize koji prate celokupnu privredu, još je dodatno otežana, jer se uglavnom radi o nedovoljno atraktivnoj imovini koja je često zastarela, neodržavana, bez prateće dokumentacije i slično -ističu u ALSU.

     Trenutno se u Srbiji vodi 2.388 stečajnih postupaka. U to ne spadaju preduzeća u reorganizaciji. Ukupna likvidaciona vrednost za 1.947 predmeta iznosi 242,46 milijardi dinara, objašnjavaju u ALSU. Razliku čine preduzeća za koje nije dostavljen izveštaj o ekonomsko-finansijskom stanju. Međutim, od ukupno posmatranih 1.947 preduzeća u stečaju, postoji 276 predmeta sa ukupnom likvidacionom vrednošću od nula dinara.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana