Wall Street: Cene pale najviše u ovoj godini

Objavljeno: 11.04.2012


Vesti izvor: Kamatica

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija potonule više od 1,5 odsto, što je njihov najveći dnevni pad u ovoj godini, a pet dana neprestanog klizanja cena posledica je strahovanja ulagača od usporavanja rasta najvećih svetskih ekonomija.

Dow Jones indeks skliznuo je 213 bodova, ili 1,65 odsto, na 12.715 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,71 odsto, na 1.358 bodova, a Nasdaq indeks 1,83 odsto, na 2.991 bod.

I po bodovima, i po stopi pada bio je to najgori dan na Wall Streetu u ovoj godini. Na vrednosti je izgubilo više od 80 odsto akcija, a najviše su pale cene u rudarskom i industrijskom sektoru. To je posledica niza makroekonomskih podataka poslednjih sedmica koji ukazuju na usporavanje rasta dve najveće svetske ekonomije, Amerike i Kine.

Ulagače zabrinjava i to što zasad nema najava novih monetarnih mera američke centralne banke, koje su poslednjih godina bile glavni pokretač tržišta kapitala. Zabrinjava i dužnička kriza u Evropi, jer poslednjih dana ponovno rastu prinosi na italijanske i španske obveznice.

A kako počinje sezona objave kvartalnih poslovnih izveštaja kompanija, ulagači se plaše slabih rezultata, s obzirom na usporavanje rasta američke i kineske ekonomije i recesiju u evrozoni i Japanu.

Doduše, prvi izveštaj nije razočaralo. Alcoa je juče saopštila o dobiti u prvom tromesečju, dok se očekivao gubitak. Stoga je cena akcije najvećeg američkog proizvođača aluminija skočila više od 5 odsto.Ipak, Alcoini rezultati nisu izazvali euforiju jer je dobit znatno manja nego u istom tromesečju prošle godine, dok su prihodi samo blago porasli.

Ni od drugih kompanija ne očekuju se spektakularni rezultati. U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su kompanije, čije su akcije sadržane u S&P 500 indeksu, u prvom kvartalu ostvarile rast dobiti za 3,1 odsto u odnosu na isti period lane. To je znatno ispod 9,2-odstotnog rasta zarada kompanija u poslednjem tromesečju prošle godine.

Oprezni uoči talasa poslovnih izveštaja, ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cena akcija, pa je jučer VIX indeks Čikaške berze opcija skočio više od 8 odsto, na 20,4 boda. Taj 'indeks straha' raste već osmi dan zaredom, što nije zabeleženo već godinama.

 Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje, pak, pojačan obim trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamenilo 8,18 milijardi akcija, dok je lane dnevni prosek iznosio 7,84 milijarde.

I na europskim su burzama cene akcija jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 2,24 odsto, na 5.595 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,49 odsto, na 6.606 bodova, a pariški CAC 3,08 odsto, na 3.217 bodova. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana