Banke ne žele da kontrolišu doprinose

Objavljeno: 09.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Odbor za finansije i osiguranje Privredne komore Srbije uputiće inicijativu za izmenu Zakona o poreskom postupku i administraciji Kako je upozoreno na današnjem sastanku, postoji čitav niz tehničkih pitanja koja bi morala da se reše. U protivnom bi, primenom propisa, od 1. jula mogla da bude dovedena u pitanje isplata zarada zaposlenih u Srbiji. 

Vladimir Čupić, predsednik odbora istakao je da Zakon nije vodio računa o celovitosti sistema već o procentu naplate poreza i doprinosa, što nije ni posao ni problem banaka, već Poreske uprave.

U Ministarstvu finansija sutra bi trebalo da bude održan sastanak sa predstavnicima banaka na kojem će biti precizno definisane poteškoće u primeni novog propisa. 

Jedan od problema na koji je danas ukazano jeste i kažnjavanje banaka ukoliko ne primene propis i to po osnovu čak dva zakona. 

Na današnjem sastanku ukazano je i na zabrinjavajući trend rasta loših plasmana. Prema poslednjim podacima ukupan procenat problematičnih kredita iznosi 19,2 odsto, od toga privrede 24,6, a stanovništva osam odsto. 

Čupić je istakao da je u poređenju sa regionom ovo prilično visok procenat. 

- Visoko učešće problematičnih kredita u odobrenim kreditima, posebno kreditima u privredi razlog je povećane averzije banaka u odobravanju zajmova. Istovremeno, to može negativno da se odrazi i na finansijski rezultat i na kapita banke - kaže Vladimir Čupić. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana