BiH ponovo zove u pomoć MMF

Objavljeno: 05.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

U vreme postizborne krize oko formiranju vlasti u BiH MMF je prekinuo aranžman s tom zemljom sklopljen 2009., zbog neispunjavanja uslova. Sad BiH ponovo traži pomoć, ali će uslovi verovatno biti teži. 

Nakon što je odbačena inicijativa da se rupe u budžetima pokriju povećanjem stope PDV-a, čini se da vlastima u BiH nije preostalo ništa drugo nego da pozovu u pomoć MMF. Zaključak je usvojen jednoglasno na sednici Fiskalnog veća koje čine premijeri i ministri finansija BiH, entiteta i Distrikta Brčko, nakon što je utvrđen fiskalni okvir za preiod od 2012-2014. Rezidentni predstavnik MMF-a u Sarajevu Milan Suc, potvrdio je da im je stigao „poziv u pomoć“ premijera Vjekoslava Bevande.

- Međunarodni monetarni fond je dobio pismo predsedavajućeg Veća ministara, gospodina Bevande, kojim se traži početak razgovora o novom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom. Datumi za početak ovih razgovora trebaju tek da budu utvrđeni - kazao je Suc za Deutsche Welle.

Stand-by-aranžman koji je BiH sklopio s MMF-om 2009. predviđao je da zemlja kroz tri godine, u tri tranše dobije milijardu i 200 miliona evra pomoći, uz kamatnu stopu od samo 1,34 odsto. Dve trećine namenjeno je bilo Federaciji BiH, jedna trećina Republici Srpskoj, za pokrivanja budžetskih deficita. S druge strane, vlasti u BiH su se obavezale da sprovedu reforme i smanje budžetske izdatke. Ali se to nije se dogodilo. BiH je dobio samo trećinu novca, 400 miliona evra, a aranžman je prekinut zbog neispunjavanja preuzetih obaveza. Premijer BiH Vjekoslav Bevanda boji se da će uslovi MMF-a sada biti daleko nepovoljniji.

 - Od postizborne krize i formiranja Federalne vlade, onako kako je formirana, prestali su da se ispunjavaju uslovi i aranžman je jednostavno propao. Sad su svi došli do toga da bi pod onim uslovima trebalo nastaviti aranžman s MMF-om. Međutim, to se više nikada neće ponoviti zbog naše neverodostojnosti. Taj novac je odobren uz kamatu od 1,34 odsto, na to smo imali beskamatni kredit Svetske banke i grant evropske komisije - kaže Bevanda za Deutsche Welle.

On misli da će novi uslovi biti puno stroži nego što su bili ranije i da je sada sve neizvesno:

- To se državne apsolutno ne tiče, ali eto, misleći na ukupnu konsolidaciju, znamo da su županije, opštine  u finansijskom kolapsu, ja ću učiniti sve što mogu. Moraće da se definiše novo pismo namere i utvrde novi kriterijumi, da bismo dobili novac.

Bolje MMF, nego veći PDV

Ekonomski analitičar Igor Gavran kaže kako aranžman s MMF-om nije najidealnije rešenje za saniranje stanja u ekonomiji niti je podsticaj razvoju ekonomije, ali u situaciji u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina alternative su mnogo gore, poput povećanja PDV-a. On misli da je aranžman s MMF-om jedan od poteza koji može osigurati stabilnost i budžetsku i ekonomsku.

- Dvije su ključne stvari koje aranžman s MMF-om donosi - to je stabilnost koja pozitivno utiče na kreditni rejting, a drugi su uslovi MMF-a koji znače neophodne reforme, promene u sistemu trošenja budžetskog novca. A ako je vlastima u BiH potreban i izgovor pred socijalnim i drugim kategorijama da nešto što je dobro za BiH, „moraju“ da učine zbog MMF-a i to je dobro samo neka se naprave pravi potezi - kaže Gavran.

On, međutim, upozorava kako ne bi bilo dobro da se ponovi ranije iskustvo kada su vlasti uzele deo novca od MMF-a, kako bi pokrile budžetske deficite, a pri tom dogovorene reforme nisu sprovele. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana