Sudbina Komercijalne banke u rukama savetnika

Objavljeno: 30.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Imena konsultantskih kuća koji će se naći u užem izboru za privatizacionog savetnika za Komercijalnu banku biće, trebalo bi da budu poznati danas, navode Novosti.

Proces privatizacije državnog paketa akcija u Komercijalnoj banci vodi Agencija za osiguranje depozita, kojoj je to zakonska nadležnost.

Kako je „Novostima“ potvrđeno u ovoj instituciji, za posao utvrđivanja metoda prodaje najveće državne banke u Srbiji, javilo se više kandidata.

- Izjave o zainteresovanosti dostavilo je 15 renomiranih finansijskih institucija i konsultantskih kuća. Ne postoji definisan rok za izbor savetnika. U ovoj fazi su dostavljene izjave o zainteresovasnosti za učešće u postupku, a kandidati koji uđu u uži izbor će biti pozvani da dostave svoje ponude, nakon što se donese odluka o užem izboru kandidata za dalji postupak - ističu u Agenciji.

U Agenciji ističu da će jedan od zadataka izabranog finansijskog savetnika biti da izvrši analizu tržišta i banke, na osnovu čega će akcionarima predložiti najbolju opciju za budućnost banke.

Privatizacija državnog paketa u banci je specifična, pošto je potrebna i posebna dozvola NBS za vlasništvo nad više od pet odsto kapitala. Na pitanje da li je već određen način na koji će se ova privatizacija obaviti, ili sve zavisi od preporuke privatizacionog savetnika, u Agenciji kratko odgovaraju: „Izabrani savetnik će akcionarima predložiti najpovoljniji metod prodaje.“

Podsetimo, država iduće nedelje treba da dokapitalizuje Komercijalnu banku sa 102 miliona evra, čime bi zadržala većinsko vlasništvo, i samim tim, ostvarila veći prihod od buduće privatizacije. 

Inače Komercijalna banka je objavila u četvrtak da je u 2011. godini ostvarila dobit od skoro četiri milijarde dinara (3.95 milijardi), odnosno 40 miliona evra, što znači da nastavlja trend uspešnog poslovanja. Kako se navodi u finansijskom izveštaju, posle izvršene revizije, ukupna imovina te banke se prošle godine povećala za 19,6 milijardi dinara, na 275,5 milijardi dinara. Dok je ukupni kapital banke tokom prošle godine povećan za 3,2 milijarde dinara, na 44,3 milijarde dinara.  
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana