Grci se u krizi vraćaju robnoj razmeni

Objavljeno: 27.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business

"Nisi siromašan ako nemaš novca, siromašan si ako nemaš šta da ponudiš",  krilatica je 15-ak društava u Grčkoj koji su odlučili da žive, posluju i trguju bez novca. Članovi tih organizacija tako su se vratili u prošlost, na robnu razmenu. 

 - Juče sam kupio jaja, voće, maslinovo ulje, pekmez i sapun, a nisam platio ni jedan evro. Dobio sam besplatno i pravne savete. Zauzvrat sam odradio neke električarske poslove, poput popravake TV prijemnika, lampi i slično - objašnjava Theodoros Mavridis, jedan od 800 članova brzorastućeg društva tog tipa smeštenog u gradu Volos, na pola puta između Atine i Thessalonikija.

 - Lakše je i neposrednije. Direktno razmenjujemo proizvode i usluge - kaže Bernhardt Koppold, nemački akupunkturista, koji je zadužen za lečenje članova društva tom istočnjačkom metodom.

Članovi društava povezuju se internetom, a cela stvar funkcioniše već 18 meseci.

Trenutno preuređuju napuštenu zgradu Voloskog univerziteta u mesto na kome će se članovi društva nalaziti radi razmene robe i usluga.

Maria Choupis, jedna od osnivačica društva, ističe kako takav način trgovanja ljudima omogućuje zbližavanje i život s mnogo manje stresa od onog u novčanom sistemu. 
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana