Za zamenu prozora i vrata spremna milijarda

Objavljeno: 27.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, u saradnji s Republičkim fondom za zaštitu životne sredine, raspisalo je javni poziv za kandidovanje projekata radi finansiranja unapređenja energetske efikasnosti objekata javne namene u 2012, a sutra će biti raspisan poziv za dodelu subvencionisanih kredita građanima za zamenu prozora, vrata i izolaciju.

Cilj je ušteda energije i očuvanje životne sredine, za šta je namenjeno ukupno 1,3 milijarda dinara – milijarda za škole, domove zdravlja, kulturne i sportske objkte, a ostatak za stambene zgrade.

Projekte mogu kandidovati gradovi, odnosno jedinice lokalne samouprave, kao i privredna društva, odnosno druga pravna lica čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, autonomna pokrajina ili Republika. Prilikom odabira projekta prioritet će imati oni kojima se, između ostalog, obezbeđuje ostvarivanje uštede energije i njeno racionalno korišćenje primenom proverenih savremenih tehnologija čije je korišćenje ekonomski opravdano, zatim osavremenjavanje tehnologije upotrebe postojećih i uvođenje novih obnovljivih energetskih izvora u zgradarstvu.

Fond sufinansira do 90 odsto vrednosti projekta, a ostatak podnosilac zahteva. Novac je namenjen za nabavku i postavljanje izolacije i zamenu spoljašnje stolarije, ugradnju energetski efikasnih peći, kotlova ili podstanica, odnosno revitalizaciju postojećih, za nabavku i ugradnju sistema za regulaciju potrošnje toplotne energije, kao što su pumpe s promenljivim protokom, termostatski ventili, regulatori protoka, kao i za revitalizaciju sistema za razvod tople vode u smislu eliminacije curenja vode i postavljanje izolacije. Finansiraće se i nabavka grejne opreme veće energetske efikasnosi (toplotne pumpe) da bi se smanjilo korišćenje električne energije za grejanje, zatim kupovina efikasne opreme za sagorevanje biomase, solarnih kolektora, za modernizaciju sistema javne rasvete i slično.

Podnosioci su dužni da uz prijavu projekta energetske sanacije objekta dostave i dokaz da je građevinsko zemljište, odnosno objekat u javnoj svojini, te investicioni program sanacije. Kako se u javnom pozivu ne navodi rok do kad je otvoren, nepoznanica je da li će se zahtevi rešavati kako pristižu – dok se ne potroše pare, ili će se samo prikupljati spiskovi želja. S tim u vezi, već prvog dana su se čuli komentari da bi konkurs mogao biti otvoren do izbora, a posle će biti kako bude.

Nestrpljivi građani

Kroz drugi deo Programa predviđeno je 300.000.000 dinara za unapređenje energetske efikasnosti stambenih objekata. Plan je da građani preko poslovnih banaka podignu subvencionisani kredit za adaptaciju stana ili kuće u kojoj žive, s tim da se prethodno mora raspisati javni poziv bankama. U resornom ministarstvu kažu da se javni poziv objavljuje sutra, a građani ga očekuju s nestrpljenjem. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana