NBS razmatra smanjenje obavezne rezerve

Objavljeno: 26.03.2012


Vesti izvor: Kamatica

Narodna banka Srbije najavila je mogućnost smanjenja obavezne rezerve nakon današnjeg sastanka sa bankama na kome su razmatrani načini kako da se ta mera sprovede. 

O obaveznoj rezervi odlučuje Izvršni odbor čija je sledeća redovna sednica 12. aprila.

- Smanjivanje deviznog dela obavezne rezerve uz povećanje dinarskog dela trebalo bi da doprinese stabilizaciji projektovane inflacije, blagom smanjenju troškova kredita i olakšanom refinansiranju, stabilizaciji na deviznom tržištu  i da stimuliše banke da pribavljaju dugoročne izvore finansiranja - navodi se u saopštenju NBS. 

Inače, poslednji put je obavezna rezerva banaka smanjena u januaru prošle godine kad je doneta odluka da devizna obavezna rezerva bude 30 odsto za izvore sredstava banaka od dve godine i 25 odsto za preko dve godine, dok je dinarska obavezna rezerva pet odsto za izvore do dve godine, odnosno nula odsto za preko dve godine. 

Obavezna rezerva je suma koju banke drže kod NBS, pa tako na svakih 100 evra položenog depozita građana ili privrede, banka mora da deponuje 30 evra ako je depozit kraći od dve godine.

Privrednici su prethodnih meseci apelovali na NBS da smanji obaveznu rezervu jer bi to uticalo na niže cene kredita, a takve poruke stizale su i od predstavnika Vlade Srbije. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana