Predizborna kampanja na kredit

Objavljeno: 23.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik, RTS

Po izbornim pravilima, stranke će moći da računaju na budžetski novac tek pet dana nakon proglašenja svih izbornih lista. Do tada u kampanje valja uložiti iz nekih alternativnih izvora, što ne pada svim strankama podjednako lako. 

Zakon o finasiranju političkih partija ograničio je izvore, privatne donacije i način njihove uplate. S druge strane, Agencija za borbu protiv korupcije ove godine prvi put pomno prati količinu stranačkih oglašavanja, što dodatno sužava strankama prostor za manevrisanje. Ipak, rešenja postoje. 

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić priznao je da će njegov SNS podići kredit u banci da bi finansirao predizbornu kampanju. Kako je rekao, on će svojim stanom garantovati za kredit. On je, nakon obilaska fabrike „Sto posto”, odgovarajući na pitanja novinara, objasnio da političke stranke mogu da se zadužuju kod banaka i drugih finansijskih organizacija za finansiranje kampanja.

– Mi iznosimo svoj biznis-plan i po tom planu skromno kažemo – zadužujemo se za 80 poslaničkih mesta – rekao je Nikolić, i objasnio da se za taj broj poslanika u budžetu tačno zna koliko je to novca i dodao da će na osnovu toga, posle izbora dobiti novac i vratiti kredit.

– Finansiraćemo se prvi put na mesečnom nivou po broju poslanika iz budžeta i taj novac ulagaćemo u rate kojima vraćamo kredit.

Ovakvom rešenju naprednjaka pribeći će i neke druge stranke, ali glavni izvor finansija i dalje će ostati donacije. Radikali će takođe uzeti kredit, a planiraju da utroše ukupno 100 miliona dinara, od čega će 80 miliona dinara obezbediti iz kratkoročnog kredita koji će uzeti.

Dejan Mirović iz SRS-a kaže da su sredstva koja je ta stranka dobila za izbore prenesena u Komercijalnu banku.

 - Ta sredstva su nam jemstvo za podizanje kredita u Komercijalnoj banci od 80 miliona dinara i upotrebićemo ih za kampanju i još 20 miliona iz budžeta - dodaje Mirović. 

Vlajko Senić iz URS-a kaže da će ljudi koji se bave finansijama u stranci odlučiti o obliku u kojem će položiti garancije ministarstvu.

Ujedinjeni regioni Srbije, pak, nemaju nameru da podižu kredite za finansiranje kampanje već će potrebne pare obezbediti iz budžeta, kao i članarinama. Demokratska stranka će kampanju finansirati novcem koji će dobiti iz budžeta, a delom od donacija građana i pravnih lica, za šta su se opredelili i u DSS-u.

Bankarske pozajmice strankama nisu zabranjene zakonom, ali upućeni ocenjuju da one neće biti jeftine, jer je uglavnom reč o kratkoročnim i keš kreditima. Sve zavisi od toga kako će banke proceniti klijenta i njihovu sposobnost da otplate kredit.

Generalni sekretar Udruženje banaka Srbije Veroljub Dugalić napominje da isti uslovi važe za sva pravna lica. Nema pogodnosti, beneficija, nižih kamata. Prema njegovim rečima, za banku je partija samo klijent. 

Pojedini stručnjaci podsećaju da banke imaju mogućnost da važnim klijentima daju povoljnije uslove od redovnih.

Autor sajta Kamatica Dušan Uzelac navodi da su političke stranke u povlašćenom položaju, baš zbog toga što su one tu na vlasti, ili pretenduju na vlast.

- Država je firma koja ne može da propadne, i zato one to smatraju dobrom investicijom - ocenjuje Uzelac. 

U RIK-u očekuju dvostruko kraću izbornu listu nego na prošlim izborima kada ih je bilo 22. Veruju da će jemstvo za novac iz državne kase i skupo prikupljanje potpisa mnoge pokolebati.

Zakon o finansiranju stranaka za troškove izborne kampanje iz budžeta obezbeđuje 0,1 odsto rashoda republičkog budžeta, odnosno 890 miliona dinara. Taj novac se, kako piše u tom zakonu, raspoređuje u visini od 20 odsto u jednakim iznosima podnosiocima proglašenih izbornih lista koji su tom prilikom dali izjavu da će koristiti javne izvore za pokriće troškova izborne kampanje.

Preostali deo – 80 odsto, dodeljuje se podnosiocima izbornih lista koje su osvojile mandate, srazmerno broju osvojenih mandata, u roku od pet dana od dana proglašenja izbornih rezultata, bez obzira na to da li su koristili novac iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje.

U Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti se navodi da se politički subjekti finansiraju iz javnih i privatnih izvora, a pare koriste za finansiranje troškova redovnog rada i troškove izborne kampanje.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana