Građanima dug porastao 28 milijardi dinara

Objavljeno: 21.03.2012


Vesti izvor: Kamatica; Dnevnik

Privrednici i građani nisu se u prva dva meseca ove godine zaduživali. Podaci Udruženja banka Srbije govore da je ukupna suma kredita u februaru porasla 1,2 posto i zaustavila se na sumi od 1.986,4 milijarde dinara

Na jučerašnjoj konferenciji za medije sekretra Udruženja banaka Veroljub Dugalić rekao je da ovako minimalni rast, ako u obzir uzmemo i inflaciju, čak prelazi u pad pozajmica. A jedino što konstantno malo-pomalo raste je kašnjenje u redovnom servisiranju obaveza.

Sekretar UBS-a Dugalić izneo je zanimljivu računicu. Kada kurs poraste pet posto, i indeksirani krediti se pomere toliko. Građani su na kraju februara dugovali 562 milijarde dinara, a zbog kursa, troškovi su porasli za 28 milijardi.

Kod stanovništva su jedino rasli stambeni krediti. Zbog pomoći države već je odobreno 400, pa se suma zaustavila na 319,63 milijardi dinara. To je gledano u odnosu na januar u februaru porast od 2,9 posto. Suma kredita za poljoprivrednike povećana je 2,4 posto i krajem februara to je bilo 26,22 milijarde dinara.

Ukupna docnja se prošlog meseca neznatno smanjila, s 12 na 11,6 odsto. Popravila su je najviše pravna lica koja su svoj udeo s 15,4 smanjila na 14,8 odsto. Građani su i dalje najsavesniji, ali se kašnjenje svakog meseca poveća 0,1 posto, što već postaje pravilo, i prošlog meseca je bilo 3,9 odsto.

Februarski podaci Kreditnog biroa govore da je građanima najteže da kod banka redovno izmiruju obaveze po karticama: docnja je 10,3 odsto.

Dok u oblasti kredita vlada zatišje, Udruženja banka Srbije pripremilo je nove usluge. Radi se o elektronskom informisanju klijenata o podacima iz baze Kreditnog biroa. Ta usluga je za sve korisnike besplatna do 30. juna ove godine. Nakon tog datuma bez plaćanja će moći da se obavi jednom godišnje. Ceo koncept je osmišljen tako da klijent bude bezbedan, a sem UBS-a i Biroa, u projektu su učestvovale i nadležne službe MUP-a Srbije, institucija zaštitnika građana i služba poverenika za informacije od javnog značaja...



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana