Deutsche Bank optužena za manipulaciju liborom

Objavljeno: 20.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Banka

Američki i evropski regulatori istražuju da li su trgovci u bankama pokušali uticati na pad odnosno rast kamata kako bi zaradili na spekulacijama o njihovom kretanju.

Deutsche Bank objavila je danas da su  američki i evropski regulatori uputili službene naloge za dostavom dokumenata i informacija u sklopu istrage o navodnim manipulacijama ključnom kamatom za međubankovne pozajmice.

Zahteve su uputili američkom ministarstvo pravosuđa, američka Komisija za hartije od vrednosti i tržišta (SEC), Komisija za trgovinu terminskim ugovorima za isporuku roba i Evropska komisija.

Istraga obuhvata razdoblje od 2005. do 2011., ističu u Deutsche Banku, uz napomenu da u potpunosti sarađuju sa istražiteljima.

Dodatno je pred američkim saveznim sudovima pokrenut niz građanskih parnica u kojima se DB optužuje da je manipulirao liborom za dolarske pozajmice i cenama izvedenih financijskih proizvoda koji se temelje na liboru, dodaju u DB-u.

- Odštetni zahtevi temelje se na raznim pravnim teorijama, uključujući povrede zakona o trgovini robama i zakona o ravnopravnoj tržišnoj utakmici - stoji u saopštenju DB-a.

Istraga o manipulaciji liborom obuhvata i Societe Generale, Citigroup, HSBC i UBS. Reuters je u februaru izvestio da je istraga američkog ministarstva pravosuđa preinačena u kaznenu.

Libor je referentna kamatna stopa za 360 hiljada milijardi dolara finansijskih ugovora iz celog sveta. Od banaka se svakog dana traži da u anketama procene po kojoj će kamati moći jedna od druge da pozajmljuje novac u 10 ključnih valuta, i to za 15 kreditnih razdoblja, od prekonoćnih do 12-mesečnih pozajmica.

U vreme kreditne krize učestale su tvrdnje da libor više ne odražava stvarne prilike na tržištu pa su regulatorna tela odlučila da istraže da li trgovci u bankama pokušali da utiču na pad odnosno rast kamata kako bi zaradili na spekulacijama o njihovom kretanju.

Kao i u slučaju rejting agencija koje su se našle na udaru kritike za vreme i nakon financijske krize, malo je uverljivih alternativa sastavu libora, iako ga mnogi smatraju zastarelim i diskreditovanim.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana