Apple će isplatiti tromesečnu dividendu od 2,65$ po deonici

Objavljeno: 20.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business

Američki div Apple juče je objavio da će raspoloživih gotovo 28 milijardi dolara gotovine iskoristiti za isplatu dividende deoničarima i otkup dela sopstvenih dionica. 

Tehnološki div najavio je isplatu tromesečne dividende u iznosu 2,65 dolara po deonici, počevši od jula ove godine, stoji u saopštenju te kompanije sa sedištem u Cupertinu u Kaliforniji.

Apple takođe, namerava da otkupi sopstvene deonice u iznosu do 10 milijardi dolara, u sklopu programa otkupa koji namerava da pokrene u idućoj fiskalnoj godini koja u toj kompaniji počinje 30. septembra.

Već krajem aprila prošle godina Apple je otkrio da raspolaže golemim iznosima gotovine od 97,6 milijardi dolara. Očekuje da će u iduće tri godine iskoristiti iznos od 45 milijardi dolara.

- Deo novca upotrebili smo za velike investicije u naše poslovanje kroz pojačana istraživanja i razvoj, akvizicije, otvaranje novih trgovina, strateške avanse i kapitalna izdvajanja u našem lancu snabdevanja, i za izgradnju naše infrastrukture. Više svega toga može se očekivati u budućnosti. Čak i uz ta ulaganja možemo sačuvati potrebne rezerve za strateške prilike i raspolagati izdašnim iznosima za vođenje poslovanja. Stoga ćemo započeti s isplatom dividende i programom otkupa deonica -  kazao je izvršni direktor Applea Tim Cook u saopštenja.

Reč je o prvoj isplati dividende od 1995., pre nego što se Steve Jobs vratio na poziciju izvršnog direktora kompanije i lansirao niz najprodavanijih proizvoda, uključujući iPod, iPhone i iPad. Taj jedan od utemeljivača Applea, koji je preminuo u oktobru prošle godine, dugo se opirao zahtevima da se deo novca isplati deoničarima.

U 1996. Apple je poslovao s neto gubitkom od 816 miliona dolara.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana