Dijaspora bi da uloži, ali nema gde

Objavljeno: 19.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Investicije dijaspore u Srbiju iznose svega devet odsto od novca koji od njih stigne u maticu, a sve ostalo su doznake, što je višestruko manje od proseka. 

Naime, u proseku, dijaspore u matice polovinu novca investiraju, dok je polovina u doznakama, kaže Mirjana Samardžija, predsednica Kongresa srpskog ujedinjenja u SAD.

- Srba Branković iz Galupa je uradio jednu anketu ovde u Srbiji. Dobio je odgovore da narod veoma želi da se dijaspora uključi u sve oblasti života Srbije, da ima svoje mesto u parlamentu, ali čini se da politika ne pokazuje previše interesovanja - kaže Samardžija. 

Prema njenom mišljenju, Srbija bi trebalo da predoči narodu koliki je značajan faktor dijaspora, koja je sedma na svetu po davanjima, a doznake nisu opale ni u ovim godinama krize kao kod drugih, naprotiv uvećavaju se.

 - Naša ekonomija zavisi od toga, to je ogroman izvor keša. U Srbiji je samo devet odsto direktnih, stranih investicija, a 91 odsto je u doznakama. A svetski prosek je fifti-fifti, 50-50 odsto. Mi imamo toliko širokogrudu dijasporu, pa se pitate u čemu je problem
- kaže Samardžija. 

Kako objašnjava, nikakvi programi ne postoje.

- Treba samo videti kakve su nam reforme neophodne. Jer, ovde vole da kažu dođi a ne kažu, na šta da dođete! Ljudi znaju da je Srbija po kriterijumima Svetske banke, za investiranje negde na dnu lestvice zbog korupcije, birokratije, lošeg sudstva i pravnog sistema. I ja sam htela pre nekoliko godina da dođem i investiram, ali kad sam videla u šta su sve razni prsti umočeni, odustala sam - objašnjava Samardžija. 

Prema njenim rečima, sa ulaskom u Evropu, moraće sve to da se menja.

- Oni koji su živeli od nerada, moraće da odu. Ja to znam - kaže ona. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana