Korupcija pojede Nemačkoj 250 milijardi?

Objavljeno: 16.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Korupcija i burazersko poslovanje će ove godine naneti nemačkoj privredi štetu od 250 milijardi evra! Do ove ogromne brojke došao je poznati stručnjak Fridrih Šnajder sa univerziteta u austrijskom Lincu. 

Šnajder je predstavio svoju računicu listu „Velt“. Proračun se bazira na indeksu korupcije koji svake godine objavljuje organizacija Transparensi internešnel i na ukupnoj sumi svih dobara i usluga koji se u jednoj godini plate u Nemačkoj.

Prema poslednjem indeksu korupcije, Nemačka zauzima dobro 14. mesto među najmanje korumpiranim zemljama. Na vrhu te liste je Novi Zeland. Velike ekonomije Evropske unije poput Francuske i Velike Britanije leže ispod Nemačke.

Kazne i veće plate

 - Ukoliko Berlinu uspe da smanji nivo korupcije, recimo na onaj od 2004. godine, šteta bi se smesta smanjila za 30 milijardi evra - kaže Šnajder. On podseća da za borbu protiv korupcije u principu postoje dve strategije koje ne isključuju jedna drugu: strože kontrole i oštre kazne odnosno veće plate za činovnike i sve one podložne korupciji.

Ekonomisti objašnjavaju da otvorenost za podmićivanje gotovo isključivo zavisi od ekonomskog stanja neke zemlje.

Što je država u povoljnijoj ekonomskoj poziciji, to će manje biti korumpiranih službenika. Najveća šteta se nanosi putem namernih loših izbora na tenderu – kada određeni ponuđač podmiti donosioce odluka i dobije posao, iako su postojale kvalitetnije i jeftinije ponude na tržištu. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana