Kina je na putu recesije?

Objavljeno: 15.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Banka

Kinaeska privreda već je ušla u fazu izrazitijeg usporavanja aktivnosti i na putu je recesije, ocenio je glavni strateg u JP Morganu zadužen za Aziju i tržišta u razvoju.

- Ukoliko pogledate kineske pokazatelje, vidite da treba prestati sa raspravama o znatnijem usporavanju aktivnosti. Kineska privreda je na putu recesije. Prodaja autombila pada, smanjuje se proizvodnja cementa i čelika, a padaju i deonice gradjevinskog sektora. To više nije predmet za raspravu, radi se o činjenici - tvrdi Adrian Mowat na jednoj konferenciji u Singapuru. 

Već prošle godine taj strateg upozorio je da kineska privreda rizikuje 'oštro prizemljenje' jer ulaganja u gradnju kuća i stanova i dalje rastu, uprkos slaboj potražnji za nekretninama. 

Berrzanski indeks Shangai Composite Index pao je u sredu za 2,6 odsto, najviše od 30. novembra, nakon što je kineski premijer Wen Jiabao kazao da kako će u Kini na snazi ostati mere koje sprečavaju preteran rast cena na tržištu nekretnina, uprkos zamerkama da bi to moglo da  izazove oštrije usporavanje rasta privrede. Danas je taj indeks oslabio dodatnih 0,8 odsto, na 2.373 boda, najniži nivo od 21. februara, i to najviše zbog pada cena kineskih građevinskih kompanija. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana