Kostić: Ključ uspešnog biznisa je `korak po korak`

Objavljeno: 15.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

MK grupa u vlasništvu Miodraga Kostića danas obuhvata 35 preduzeća koja posluju u Srbiji, Ukrajini, Rusiji i Belorusiji. Tokom godina krize Grupa je u proseku rasla dvadesetak odsto godišnje, a njen vlasnik i predsednik Miodrag Kostić  kaže da je ključ uspeha građenje biznisa korak po korak, bez zaletanja u pogrešne izvore finansiranja.

Prema njegovim rečima jedan od najvećih problema u privredi Srbije već duže vreme velika i loša administracija.

-  Idealno bi bilo da nova vlada iskoristi period pridruživanja EU i da se uhvati u koštac sa sistemskom reformom. Nezavisno od toga kako će se evropska privreda oporavljati, trebalo bi prvo da uredimo naše dvorište. Potrebno je da nova vlada promeni hodogram, način kako se primenjuje svaka odluka. Naša birokratija je nasleđena iz SFRJ, a tada smo živeli u drugačijem društvenom i političkom sistemu. Novonastale okolnosti zahtevaju drugačije funkcionisanje, skraćene procedure i delegiranje odgovornosti na niže nivoe u hijerarhiji - navodi Kostić.

On kaže i da svi ekonomski pokazatelji ukazuju na to da je doša ključni čas za reforme i da bi bilo koja sledeća vlada morala da se koncentriše na reforme.

-  Pogledajte, na primer, našu penzijsku strukturu. Među penzionerima se nalaze i oni koji imaju redovnu starosnu penziju u 55. godini života. Ne može jedan zaposleni da radi za jednog čoveka u administraciji i za još jednog penzionera. Od 1,8 miliona penzionera u Srbiji, šestina je mogla da radi još 10 ili 12 godina. Ovaj model jednostavno više nije održiv - smatra Kostić.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana