Najbolji u Evropi do guše u dugovima

Objavljeno: 14.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Vrhunski evropski fudbal ima (barem) jednu lepu i jednu ružnu stranu. Lepšu vidimo u spektakularnim utakmicama Lige šampiona, a onu ružniju često ignorišemo. Radi se o ogromnim dugovima klubova. 

Plasmanom u četvrtfinale Lige šampiona (CL), minhenski Bayern je impresionirao konkurente na Starom kontinentu - i usrećio klupskog rizničara. Bavarci mogu da računaju na sigurnih 37 miliona evra zarade od nastupa u elitnom klupskom takmičenju.

Veći deo profita isplaćuje UEFA (evropska fudbalska federacija), radi se o premijama za uspešne nastupe (prvenstveno pobede), odnosno novcu koji je UEFA zaradila od prodaje medijskih prava i koji transferiše akterima Lige prvaka.

Bayern je (kao i svi drugi klubovi u takmičenju) za kvalifikaciju u CL nagrađen sa 7,2 miliona evra, za četiri pobede i jedan remi u fazi takmičenja po grupama u klupsku blagajnu je stiglo 3,6 miliona, za kvalifikaciju u osminu finala nova tri miliona, a za plasman u četvrtfinale 3,3 miliona evra. Za svaki nastup na domaćem terenu Bayern zaradi još i oko dva miliona evra od prodaje ulaznica.

U Ligi šampiona se može zaraditi brdo novca. Prošlosezonski prvak evrope, FC Barcelona, u sezoni 2010./2011. zaradio je čak 51,025 miliona evra. Zanimljivo je da Katalonci nisu "pokupili" najviše love.

Rekordnu zaradu u sezoni je imao finalist Lige prvaka Manchester United (53,197 miliona).

Igra ima i drugu stranu

Sjajne brojke iz Lige šampiona su jedna strana medalje u evropskom vrhunskom fudbalu. Druga strana nije tako blistava. To su dugovi. Španska vlada trenutno pregovara s profesionalnim klubovima oko "oprosta" dela njihovih poreskih obaveza. Španski klubovi duguju poreskoj upravi oko 752 miliona evra, potvrdila je vlada u Madridu.

Iako je nadležni državni tajnik za sport Miguel Cardenal najavio "... da će španski fudbal poravnati svoje poreske dugove", nije uopšte jasno na koji bi se način to moglo dogoditi. Španski mediji nagađaju da bi vlada prezadužene zemlje profi-fudbalu (klubovima poput Reala i Barcelone) mogla da "oprostiti" lavovski deo duga.

Sama ta ideja kod Ulija Hoeneha, predsednika FC Bayerna, uzrokovala je nagli porast krvnog pritiska. I", kazao je. I u pravu je: to bi bilo klasično uplitanje u tržišnu "utakmicu" - što u evropskoj uniji nije dozvoljeno.

Ukupni dug (ne samo poreski) španskih prvoligaša neki procenjuju i na dve milijarde evra. U Italiji se radi o sličnom (šokantnom) iznosu: 1,5 milijardi evra, stoji u studiji koju je pre nekoliko dana objavio list Gazzetta dello Sport. Studija je nastala na osnovu izvešta poslovanja 20 klubova Serie A u sezoni 2010./2011. Radi poređenja: 18 klubova njemačke Bundeslige duguje "samo" 594 miliona evra.

Dugovi, dugovi, dugovi...

 Italijanski bivši prvak (i nekadašnji prvak evrope) Inter iz Milana "prvak" je i u statistici dugova: oni su narasli na čak 335 miliona evra. Puno bolje je stanje kod Juventusa (241,9 miliona) i AC Milana (238,5miliona). Za pohvalu je Fiorentina sa samo 3,8 miliona nagomilanih obaveza.

Nemački rekordni prvak Bayern je praktično (izuzmemo li troškove otplate stadiona koji je klupsko vlasništvo) - bez duga. Prvak lige, Borussija iz Dortmunda, uspeo je da smanji dug na 56 miliona evra.

U međunarodnom poređenju, najzaduženiji klub je prvak Engleske. Manchster United potvrdio je 370 miliona, FC Barcelona trenutno duguje 364 miliona evra. U protekloj sezoni "Barsin" je dug iznosio neverojatnih 431 milion evra. To je, da podsetimo, klub koji nosi titulu najboljeg u evropi!



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana