Nova Bečka inicijativa za doba krize

Objavljeno: 14.03.2012


Vesti izvor: Kamatica

Prekogranični nadzor i uključivanje evropskih institucija u donošenje svih odluka temeljna su načela  i uslov za očuvanje stabilnosti finansijskog sektora i sprečavanje nekontrolisanog smanjenja plasmana banaka u regionu nove Evrope, saopštila je u Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Matične zemlje bankarskih grupa u zapadnoj Evropi i one u regionu nove Evrope na koje su te banke proširile poslovanje moraju da koordinišu aktivnosti upravljanja u slučajevima krize i rešavanja problema, ističe se u saopštenju sa četvrtog foruma Bečke inicijative 2.0. 

Forum je održan 12. i 13. marta u Briselu u organizaciji Evropske komisije. Bečka inicijativa uspostavljena je kako bi se sprečilo naglo povlačenje velikih banaka iz regiona nove Evrope zbog problema u matičnim zemljama. Takav trend pretio je ekonomijama u regionu srednje i istočne Evrope.

Učesnici foruma usvojili su načela koordinacije kojima bi trebalo da se spreči naglo povlačenje matičnih zapadnoevropskih bankarskih grupa iz "nove Evrope" s obzirom na obnovljene rizike u međunarodnom okruženju.

Izdvojena je centralna uloga evropskih institucija dok bi pojedine zemlje trebale da vode računa o tome kako će njihovi potezi uticati na druge zemlje i na evropski finansijski sistem u celini. To bi trebalo da se postigne uključivanjem Evropske agencije za banke i srodnih institucija u donošenje svih odluka, zaključili su učesnici foruma.

Među učeesnicima bili su predstavnici banaka i zvaničnicii Evropske agencije za banke i evropskog odbora za sistemske rizike), predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicijske banke (EIB) i Grupe Svetske banke. Kao posmatrači na sastanku su bili prisutni i predstavnici Evropske centralne banke (ECB) i Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Domaćin sastanka bila je Evropska komisija a okupila je regulatore bankarskog sektora, supervizore, centralne banke i fiskalne vlasti zemalja u "novoj Evropi" i one matičnih zemalja većine bankarskih grupa s prekograničnim poslovanjem.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana