Duži odmor ubio bi našu privredu?

Objavljeno: 13.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Alo

Produženjem godišnjih odmora u Srbiji za samo dve nedelje troškovi rada kod nas bi se povećali za oko 30 milijardi dinara, odnosno za oko 300 miliona evra. I ekonomisti i sindikalci slažu se da je u siromašnoj zemlji utopistička ideja o više slobodnog vremena i zaista je nemoguća.

Posledice toga u zemlji čiji je dug već probio granicu od 45 odsto BDP-a bile bi: otpuštanje radnika, poskupljenje finalnih proizvoda, zatvaranje preduzeća i konačno - smrt privrede.

Naime, u Švajcarskoj je u nedelju, na inicijativu sindikata, održan referendum na kojem su se građani odlučivali da li žele da, umesto dosadašnje četiri nedelje, imaju šest nedelja godišnjeg odmora. Za mnoge je bilo iznenađenje da se čak 67 odsto građana izjasnilo protiv, dok je samo 33 odsto glasalo za produženje odmora.

Dragoljub Rajić, predsednik Udruženja poslodavaca Srbije, kaže da je u Srbiji o takvoj mogućnosti suludo i razmišljati jer zemlja koja grca u dugovima nema luksuz da proširuje prava u domenu rada. 

- Od početka krize, u Srbiji su mnoga preduzeća, kao što je na primer Ju-Es stil, bila prinuđena da zbog skupog procesa rada i lošeg poslovanja svoje zaposlene pošalju na prinudni odmor. Međutim, na duge staze takva rešenja čine upravo suprotno od onog što mu je bila svrha - kaže on. 

Rajić objašnjava da će -'povećanjem' odmora, preduzeća nastaviti da posluju s manjim procesom rada, ali će nastaviti da zaposlenima uplaćuju pune poreze i doprinose. To će, naravno, uticati na troškove proizvodnje i usluge, koji će biti znatno veći i moraće da se ugrade u cenu finalnog proizvoda.

- Viša cena proizvoda uticaće da naša preduzeća počnu da gube trku s drugim u okruženju, što će nužno usloviti redukciju zaposlenih ili bankrot - objašnjava Rajić, napominjući da je naša privreda preslaba da servisira i plate i penzije, a kamoli nešto drugo. 

Ukupan broj zaposlenih u Srbiji krajem 2011. godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, procenjivao se na 1,73 miliona. Kako je prosečna dnevnica oko 1.700 dinara, vidi se da bi za 10 radnih dana, za koliko bi se povećao godišnji odmor radnicima, troškovi rada bili veći za oko 300 miliona evra.
Dragoljub Rajić ukazuje i na zanimljivu činjenica da Srbija, koja po bogatstvu ne može ni u snu da se poredi sa Švajcarskom, časti neprofitabilni javni sektor i većim platama i dužim odmorima.

- Neverovatno je da se u Srbiji ponašamo galantnije nego Švajcarska, koja je prema nekim istraživanjima toliko bogata da kada bi sutra svi prestali da rade, imali bi isti životni standard narednih 55 godina. Primera radi, u Srbiji su zarade u javnom sektoru četvorostruko veće nego u privatnom, dok su u Švajcarskoj niže za oko 30 odsto. Takođe, zaposleni u javnom sektoru u Srbiji često ugovorima rešavaju i duže odmore, pa se neretko može naći da pojedini zaposleni imaju odmore i po 40 dana - napominje Rajić 


 

 




27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana