Zec: Kuća se ruši a mi popravljamo fasadu

Objavljeno: 12.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Boljem životu građani Srbije ne mogu skoro da se nadaju, kaže Miodrag Zec, profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

On navodi da sa trenutnim modelom privrednog rasta, s državnom administracijom koja je i prevelika i preskupa, u kojoj se ne stva mnogo, standard neće skoro ojačati.

- Problem u Srbiji je to što kod nas sistem nije zasnovan na stvaranju nove vrednosti i uslovi nisu napravljeni da se stvara nešto novo - kaže Zec. 

Zec objašnjava da je -sve zasnovano na raspodeli, poput lonca u koji niko ništa ne stavlja, a svako iz njega uzima. To je dovelo do strašne polarizacije društva. U Srbiji su tako bogati sve bogatiji, a siromašni - sve siromašniji-.

Komentarišući najave premijera da će pojačati štednju, Zec kaže da za štednju najpre moraju da se promene zakoni, jer su skoro svi rashodi budžeta zapravo definisani zakonima. 

- Ako nemate vremena da menjate zakone, onda biste mogli da uštedite na tekućim investicijama. To, međutim, nije dobro. Za ozbiljnu štednju su potrebne ozbiljne reforme - one koje bi smanjile administraciju, ali i broj zakona i njima definisanih prava - smatra on. 

Kada je u pitanju visina duga, Zec smatra da mi, kada bi se obračunali svi rashodi, zaduženja, iznosi garancija koje je ova država izdala za kredite, već sada imamo javni dug veći od granice.

- Da bi se bilo šta promenilo, mora da se promeni koncept privrednog rasta. Treba da se generalno reprogramiramo. Ovo sada je kao kuća koja se ruši, a mi popravljamo fasadu - upozorava on. 

Zec kaže da moramo da popravljamo temelje i da -Srbija treba da bude mala država jeftina za održavanje-.

- Naše društvo uopšte ima problema sa megalomanijom. To je kao sve one ogromne kuće od po 300 kvadrata koje možete da vidite po srpskim selima. Davno započete, a i danas nezavršene - objašnjava on. 

Profesor Miodrag Zec smatra da je preduslov svih reformi - reforma obrazovanja. -Ne možemo da se reformišemo ako otvaramo škole u kojima se ništa ne uči. Ovde su više plaćeni ljudi koji prave cipele od onih koji obrazuju i prave čoveka. To je neodrživo-, dodaje Zec.

Manje poslanika, manje ministara...

Na pitanje šta je prvo što novi kabinet u Nemanjinoj 11 treba da uradi, Modrag Zec odgovara da -prvo mora da napravi koncept jeftine države, da krene od simboličnih ali jednostavnih poteza. Najjednostavnije je da za početak Narodna skupština umesto sadašnjih 250 ubuduće ima najviše 150 poslanika. Za vladu je dovoljno da ima najviše 15 ministarstava i ministara. U administraciji je dovoljno 9.000 do 10.000 profesionalnih ali dobro plaćenih ljudi. Potrebna je i reforma javnih preduzeća i obrazovanja-.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana