Grčka spašena najvećim restukturiranjem duga u istoriji

Objavljeno: 09.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Banka, WSJ

Grčko ministarstvo finansija objavilo je da su postigli veliki uspeh jer je 85,8 odsto privatnih kreditora spremno da učestvuje u zameni obveznica vrednoj 177 milijardi evra, javljaju svetski mediji.

Toliki je, naime, iznos obveznica izdanih po grčkim zakonima, odnosno 85,8 odsto od ukupno 206 milijardi koliko je ta zemlja dužna privatnim poveriocima.  

Procenat se penje na 95,7 odsto kreditora kada se aktiviraju klauzule koje će na otpis duga prisiliti i kreditore koji su odbili doborovoljno da učestvuju u njemu, javlja Reuters. 

Time je u Grčkoj sprečeno ono najgore - bankrot!

Dogovor bi trebalo da 'očisti put' Evropskoj uniji i MMF-u da toj zemlji otpusti 130 milijardi evra paketa pomoći dogovorenog s Grčkom prošlog meseca.  

Financial Times piše o dogovoru o ukupnom iznosu od 206 milijardi evra, što je najveće restrukturiranje javnog duga u istoriji. 

Kreditori će prihvatiti gubitke od 74 posto vrednosti njihovih investicija, u dogovoru kojim će se smanjiti više od 100 milijardi evra grčkog javnog duga. 

Ova je dokapitalizacija potrebna kako bi grčkom bankarskom sistema omogućila da se novim kreditom koristi u realnom sektoru.

Dogovor, nakon dvonedeljne kampanje koja je imala za cilj da uveri privatne poverioce da učestvuju u njemu, još treba da odobre ministri finansija zemalja evrozone na telekonferenciji tokom dana. 

Da bi izbegla bankrot, Grčka treba da dobije deo obećanih sredstava najkasnije do 20. marta, kada na naplatu stiže 14,5 milijardi evra dužničkih obveza. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana