Na Forbesovoj listi milijardera 21 žena

Objavljeno: 08.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Forbes, Poslovni

Na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na svetu se našla 21 žena, i njihova bogatsva zajedno vrede 248,6 milijardi dolara, piše Forbes. 

Christy Walton, najbogatija žena na listi, dolazi iz porodice Wal – Mart i u proteklih 6 meseci je primila gotovo 200 miliona dolara od Wal-Martovih dividenedi. Neno bogatstvo se procenjuje na 25,3 milijardi dolara. Iz iste porodice dolazi i Alice Walton, čije bogatsvo vredi 23,3 milijarde dolara. 

Liliane Bettencourt, s bogatsvom od 24 milijarde dolara, je najbogatija žena u Evropi. Rođena je 1922. godine., i danas pati od demencije pa je njeno bogatsvo povreno njenoj ćerki Francoise Bettencourt-Meyers, i to nakon trogodišnje, vrlo javne, pravne bitke. 

Georgina Rinehart, s bogatsvom od 18 milijardi dolara dolazi iz Australije, gde se nalazi na čelu rudraske kompanije. Vodila je pravnu bitku sa svojom maćehom, zbog okolnosti smrti njenog oca i podele bogatsva. 

Iz rudarsva, i to iz Čilea, dolazi još jedna milijarderka - Iris Fontbona, inače udovica biznismena hrvatskih korena Andrónica Lukšića. 

Birgit Rausing i njenih 14 mijlijardi dolara dolaze iz Švedske. Nakon muževljeve smrti, ona i deca nasledili su kopmaniju Tera Laval, koja nam je poznata po Tetra Pak ambalaži. 

Jacqueline Mars, unuka osnivača poznate kompanije Mars, vredi slatkih 13.8 milijardi dolara.

Indija takođe ima svoju bogatašicu na ovoj listi. Savitri Jindal sada ima 10.9 milijardi dolara, a nekad je nezino bogatsvo bilo i veće. 

Nemica Johanna Quandt je prvo bila sekretarica, a nakon toga i supruga (treća po redu) nemačkog industrijalca Herberta Quandata , koji je spasio BMW od bankrota. Johanna Quandt je od 1982. godine udovica, a danas poseduje bogatsvo u vrednosti od 10 milijardi dolara. 

Na Forbesov listi se našla i udovica Steva Jobsa, Laurene Powell Jobs, s bogatsvom od 9 milijardi dolara, a na listi nakon nje dolazi pivska naslednica Charlene de Carvalho-Heineken s 7,7 milijardi dolara. 

I moda ima svoju predstavnicu. Miuccia Prada, unuka osnivača kompanije, je danas sa svojim suprugom na čelu Prade i nezino bogatsvo vredi 6,8 milijardi dolara. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana