Uskoro lista nekorektnih banaka

Objavljeno: 06.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Za mesec dana biće poznato koje su banke i lizing kuće prekršile Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Naime, novim propisom Narodna banka Srbije ima obavezu da tromesečno objavljuje informacije o davaocima usluga koji nisu postupili po zakonu.

Dva meseca je proteklo od kako je počela primena Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga. U NBS kažu da je povećan broj primljenih pitanja, ali i preuranjenih prigovora koji se odnose na bankarske usluge. U poređenju s novembrom, u decembru je bilo čak 1,8 puta više primljenih pitanja i 2,7 puta više preuranjenih prigovora. 

- Građani su se između ostalog žalili na način na koji je izvršeno usklađivanje ugovora koje su zaključili sa bankom, na nemogućnost korišćenja platnih kartica koje su banke preventivno blokirale. Takođe i na to što su banke pre početka primene zakona prodale njihova dugovanja po tekućim računima agencijama za naplatu dugovanja - ističu u Centru za zaštitu korisnika NBS.

Ukoliko prekrše zakon, banke će morati da plate kazne od 500.000 do 800.000 dinara u sledećim slučajevima:

- ako ugovor ne sadrži obavezne elemente 
- ako ugovor sadrži promenljivu nominalnu kamatnu stopu suprotno zakonu
- ako ne pribave pismenu saglasnost za izmenu obaveznih elemenata ugovora, odnosno jednostrano izmene uslove iz ugovora ili jednostrano otkažu ugovor
- ako ne primene zvanični srednji kurs pri odobravanju ili otplati kredita
- ukoliko naplate naknadu za prevremenu otplatu suprotno zakonu
- ako banka onemogući klijentu da podigne novac sa svog računa u gotovini bez naplate posebne naknade odmah do 600.000 dinara, odnosno najkasnije dva dana po prilivu novca iznad te sume
- ako korisniku naplate naknadu za gašenje računa ili platne kartice
- ako ustupi potraživanje suprotno zakonu  

U Udruženju banaka Srbije više puta su napominjali da nisu protiv donošenja Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ali da brojne odredbe nisu dobre. Kao najproblematičnije navodili su mogućnosti po kojima klijent može da odustane od ugovora u roku od 14 dana, kao i da eventualne zloupotrebe na kartici plaća samo do iznosa od 15.000 dinara.



 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana