500 hrvatskih bogataša mora da objasni poreklo imovine

Objavljeno: 06.03.2012


Vesti izvor: Kamatica

Poreska uprava Hrvatske pozvaće ovih dana na razgovor oko 500 građana Hrvatske da objasne veliku nesrazmeru između vrednosti njihove imovine i prihoda koje su prijavili poslednjih godine i na koje su platili poreze, piše Novi list.

Ministar finansija Hrtvatske Slavko Linić najavio je i da će postojati posebna lista za građane, a posebna za trgovačka društva.

- Imamo skoro hiljadu pojedinaca koji nemaju svoje prihode ni poreske obaveze a kupci su akcija u trgovačkim društvima i ogromnog broja kvadrata zemljišta -  nastavlja Linić upozoravajući da je upitno odakle im ta sredstva i da je posao Porezne uprave da istraži poreklo tog novca.

Inače, hrvatska Poreska uprava odskora je počela da primenjuje OIB sistem koji kontroliše visinu plaćenog poreza i imovinu koju osoba poseduje.

- Nesrazmera je vidljiva iz aviona, pa je nejasno zašto se to dosad nije proveravalo. Ne može neko godinama da prijavljiuje mesečni prihod u visini prosečne plate i u tih nekoliko godina da stekne imovinu vrednu milione kuna ili čak milione evra, od skupih stanova i jahti do apartmana i automobila -  kaže sugovornik Novog lista.

Građani koji su tako „sposobni“ dobiće priliku da poreskim vlastima objasne kako su stekli imovinu, odnosno što je izvor prihoda kojima su stekli bogatstvo u nekretninama i pokretnostima.

Ukoliko se pokaže da su do te imovine došli usled prikrivanju prihoda, poreska uprava može ponovno da proceniti njihov prihod i obračuna im porez koji moraju da platie.

No, obzirom na zastarivanje, poreznici će imati obavezu da plate samo porez za imovinu od 2009. godine do danas.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana