Grci čuvaju štednju u dušecima

Objavljeno: 05.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business

Depoziti građana u bankama u Grčkoj smanjeni su za 70 milijardi evra od početka krize u 2009., rekao je grčki ministar finansija u razgovoru za tamošnju televiziju. 

Takvi iznosi svedoče o ogromnom gubitku poverenja u ekonomiju koje se u više navrata našla na rubu stečaja.

Evangelos Venizelos izjavio je da je svega 16 milijardi evra od ukupnog iznosa povučenog iz grčkih banaka prebačeno u inostranstvo, i to najvećim delom u Veliku Britaniju.

Ostatak je uglavnom potrošen jer su domaćinstva i kompanije učestalo posezali za ušteđevinom ili su građani podizali novac kako bi ga imali pri ruci i pripremili se za najgori mogući scenario - bankrot Grčke ili izlazak zemlje iz evrozone, rekao je Venizelos.

 - Da je u bankama, taj bi novac bio iskorišćen za kreditiranje kompanija, pokretanje privrede i rešavanje problema visoke nezaposlenosti - izjavio je Venizelos u razgovoru za Antenna Televison.

Istakao je važnost obnove poverenja kako bi se podstaklo vraćanje novca u banke, i istrajao na tvrdnji da će novi paket pomoći i zamena obveznica koji imaju za cilj smanjenje ukupnog teret grčkih dugova ojačati finansijski sektor.

Grčka će ove sedmice saznati u kom procentu će privatni poverioci učestvovati u postupku zamene obveznica, ključnom delu paketa pomoći bez kog bi zemlja mogla da bankrotira.

- Mnogo milijardi evra drži se kod kuće, u dušecima ili fiokama, rekao je ministar, aludirajući na povučene depozite iz banaka. 

- Ostatak je, naravno potrošen na plaćanje poreza, svakodnevni život porodica i preživljavanje kompanija - dodao je Venizelos.
 

Dve godine oštrih mera štednje, uključujući smanjenje plata i penzija i povećanje poreza u više navrata kako bi se osigurale milijarde evra spasonosnih zajmova, gurnule su grčku ekonomiju u tešku recesiju. Stopa nezaposlenosti premašila je 20 odsto, bez posla je gotovo polovina mladih, hiljade malih kompanija zatvoreno je, a mnoge porodice preživljavaju od onog što im je preostalo od ušteđevina.

Zbog verojatnosti odlaska Grčke u stečaj i izlaska Grčke iz evrozone mnogi su povukli depozite u bankama kako bi ih čuvali drugde, u inostranstvu ili kod kuće. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana