Nezaposlenost u nemačkoj najmanja u 21 godinu

Objavljeno: 01.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Der Spiegel

Bez obzira na vrlo hladno vreme i snežne oluje koje su obeležile februar širom Evrope, nemačka privreda može se pohvaliti odličnim rezultatima kada je reč o zapošljavanju. Prema statistici Savezne agencije za rad, u februaru je zabeležena najniža nezaposlenost u Nemačkoj u proteklu 21 godinu.

Prema podacima Savezne agencije za rad (BA), nezaposlenost je ipak malo porasla u odnosu na protekli mesec, ali je i dalje dobra. U Nemačkoj je trenutno nezaposleno 3,1 miliona ljudi, a u februaru je bilo 200 hiljada manje nezaposlenih u odnosu na isti mesec 2011. godine.

 Kako javlja Der Spiegel, stručnjaci za kretanja na tržištu rada ocenjuju da su podaci za februar najava pozitivnih trendova.

- Mnogi indikatori ukazuju na još veću ekspanziju na tržištu rada. Na primer, postoji sve veći broj još uvek otvorenih radnih mesta - rekao je ekonomista s minhenskog Ifo-instituta. Prema njihovim podacima, mnoge građevinske firme, ali i uslužne delatnosti traže nove radnike.

Sličnoga je mišljenja i Juergen Wiese, direktor Savezne agencije za rad koji tržište rada opisuje kao 'robusno'.

S druge strane, broj zaposlenih u Nemačkoj je premašio 41 miliona ljudi, što je brojka koja se u januaru retko dostiže. Broj zaposlenih je tako poboljšan za 1,4 odsto u odnosu na prošlu godinu. Nemački ministar rada Ursula von der Leyen vrlo je zadovoljna ovakvim rezultatima i ističe da je nemačko 'tržište rada očigledno vrlo stabilno, bez obzira na stanje u evrozoni'.

Sveukupna kvota nezaposlenih u Nemačkoj zato sada iznosi 7,4 odsto, dok je prošle godine u isto vreme bila blizu osam procenata. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana