Ima li smisla još pomagati Grčkoj?

Objavljeno: 28.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Nemački parlament prihvatio je učestvovanje u paketu pomoći Grčkoj "težak" 130 milijardi evra. Zapravo je svima jasno kako ni to Atini neće biti dosta, a za plan čak nisu glasali ni svi iz koalicije Angele  Merkel. 

Predstavljajući u Bundestagu paket pomoći Grčkoj, nemačka kancelarka Angela Merkel je još jednom upozorila da zapravo nema izbora: Evropa je u teškoj finansijskoj krizi i ako propadne evro, propada i Evropska unija. Zato se mora učiniti sve kako bi se i Grčka zadržala u zajedničkom ekonomskom prostoru i da Evropa iz ove krize izađe još jača nego što je u nju ušla.

No i u redovima njenih hršćanskih demokrata, sve su glasnija pitanja - koliko pomoć Grčkoj uopšte ima smisla?

Nema sumnje da je ta zemlja u dubokoj recesiji, ali više nitko ne veruje da će i ovih 130 milijardi pomoći koje priprema Evropska unija - biti dovoljno. Jer, to je novac koji je Atini preko potreban za podmirivanje dugova i plaćanje kamata na dugove.

Povezano s merama štednje na koje se Grčka obavezala - i uz praktično netaknuti birokratski sistem u toj zemlji koji je i inače oduvek patio od korupcije i nepotizma - gotovo da nema šanse da i jedan cent ode u investicije i u ekonomski oporavak Grčke. Drugim rečima, samo je pitanje vremena kad će i pred Nemački parlament doći još jedan novi paket pomoći za tu zemlju.

Bolje "užasan kraj" nego "užas bez kraja"

To je navelo i neke zastupnike vladajuće koalicije da se već javno izjasne protiv takvog ulaganja milijardi u "vreću bez dna" i kako bi možda bilo najbolje da Grčka sama odluči o istupanju iz zone evra. Utoliko se i glasanje o pomoći pretvorilo u pljusku kancelarki: pomoć je prihvaćena uverljivom većinom, ali samo zato što su opozicione socijaldemokrate i Zeleni uglavnom najavili solidarnost sa Grčkom i svoj glas "za". Ali da se kancelarka morala pouzdati samo u "vlastite" zastupnike program pomoći Grčkoj - ne bi bio prihvaćen.

U samoj Grčkoj je odluka iz Berlina ostala u seni odluke rejting agencije Standard & Poor's koja je još niže spustila rejting Grčke. Državne obveznice iz Atine su već jasno svrstane u "smeće" i ocenjene sa "CC" s obzirom na plan "trojke" da uveri i privatne investitore da oproste deo dugova toj zemlji. I u Grčkoj je najavljeno da će - ako investitori ne pristanu - zakonom reprogramirati svoje dugove. Agencija nije mogla drukčije nego da taj plan nazvove pravim imenom - delimični stečaj (selective default). 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana