Za jedan evro do izbora možda i 118 dinara

Objavljeno: 28.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Pad domaće valute obara istorijske rekorde i ukoliko dinar nastavi da slabi ovim tempom, od 0,8 odsto dnevno, evro će na kraju sedmice vredeti 113 dinara.

Nakon što je juče, i pored intervencije narodne banke, prvi put prešao psihološku granicu od 110 dinara, evro je nastavio da raste dostigavši 110,3562 dinara za evro.

Snažan pritisak na kurs je naterao centralnu banku da proda čak 80 miliona evra, kako bi sprečila prekomernu dnevnu oscilaciju, ali ni to nije bilo dovoljno da zaustavi pad dinara.

Takav trend će se, prema ocenama stručnjaka, verovatno zadržati i u narednim danima, što bi moglo da dovede do rasta inflacije.

Ukoliko Narodna banka svojim intervencijama ne zaustavi dalje srljanje dinara koliko sutra ili prekosutra, kada stižu mesečne rate za otplatu kredita, dužnici će od banaka dobiti obračun ne retko i po 113 dinara za evro koliko je bio juče prodajni kurs kod nekih banaka.

Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić kaže za Politiku da su pritisci na slabljenje dinara ojačali i nadjačali napore NBS da spreči pomenuti pad. Centralna banka je i u petak dinar pokušala da odbrani prodajom 30 miliona evra.

- Očekujem da će dinar nastaviti da slabi, možda ne tako intenzivno kao prethodnih dana. Naša ekonomska politika dobila je slabu ocenu od MMF-a i to se neće menjati do nove vlade. Dinar može da spase samo vanredni strani priliv, a ja ga ne vidim. Nije planirana nikakva velika privatizacija. Telekom je ostao sledećoj vladi. S druge strane, sadašnja vrednost domaće valute pokazuje da strani investitori više nisu zainteresovani za naše obveznice i to upravo zbog kursa, jer prinos u evrima poništava depresijacija - kaže Nikolić.

Prokopijević: Do izbora evro možda i 118 dinara

S obzirom na politiku NBS-a koja dopušta ovakvo klizanje kursa uz ocenu da je zabrinutost građana i privrede zbog stabilnosti dinara -prenaglašena“, mnogi su izgubili nadu da će kurs u dogledno vreme biti stabilizovan.

- Verujem da će nadležni učiniti sve da makar do izbora uspore pad dinara. U tom smislu bi me iznenadilo da izbore dočekamo sa kursom od 118 dinara za evro, ali nema garancija da se ni to neće dogoditi - ocenio je za Alo Miroslav Propijević, direktor Centra za slobodno tržište.

Uzroke slabljenja dinara on vidi u odlasku Ju-Es stila kao najvećeg izvoznika u Srbiji, nedolasku investitira usled neizvesnosti zbog predstojećih izbora, kao i evropskom krizom, koja je, kako kaže, kod nas pojačana neracionalnom javnom potrošnjom i zaduživanjem.

- Pad dinara direktno pogađa građane kroz rast cena, kao i povevećanjem rata za kredite koji prate evro. Situacija će biti još dramatičnija kada prođu izbori i državi stignu na naplatu rate za devizna zaduženja-, upozorio je Prokopijević.
Stevanović: Građani
- oporezovani- padom dinara

Saradnik Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović smatra da dinar ipak -ne može beskonačno da slabi, jer će se dinarska novčana masa smanjiti do nivoa koji će morati da dovede do nove ravnoteže“.

Ovaj ekonomista veruje da će ovakav pad dinara povećati inflaciju, odnosno da će tako -građani biti oporezovani jer će im gotovina manje vredeti“.

Prema Stevanovićevim rečima, ovakva situacija rezultat je toga što su državni prihodi presušili, dalje zaduživanje nije moguće, barem po zakonu, a nema ni investicija koje bi donele sveže devize u zemlju.

 - Kad nema realnog prilagođavanja, onda se prilagođavamo kroz promenu kursa. Nismo pred katastrofom, već se suočavamo sa jednokratnim smanjenjem vrednosti naše valute. To isto se dogodilo i Mađarskoj pre tri, četiri meseca . Ono što je najgore je to što će najproduktivniji deo naše države trpeti štetu od pada dinara, jer će im kursne razlike pojesti sav profit koji su ostvarili u poslednjih šest meseci -
kaže Stevanović za Danas. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana