Da li se država bespotrebno zadužuje?

Objavljeno: 28.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Novo zaduživanje države u iznosu od oko 1,35 milijardi evra po osnovu 13 ugovora bilo je juče tema prilično žučne debate u Skupštini Srbije.

Poslanici vladajuće koalicije tvrde da nijedan dinar nije namenjen potrošnji već investicijama, a opozicionari da vlast da koristi „poslednje dane uoči izbora da dodatno zaduži državu da bi obezbedila pare za kampanju”.

Debata o zaduživanju odložena je za dva sata, jer nije bilo predstavnika vlade koji bi branio zakonske predloge. Kada se pojavio Oliver Dulić, ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, opozicija je zamerila što je došao samo on, jer od 13 predloga samo je jedan iz njegovog resora.

- Ko će da obrazloži ove druge? - pitali su opozicionari.

Dulić je objasnio da se „novac ne uzima za potrošnju, već za infrastrukturu” obrazloživši zakon iz svog resora. Prema njegovim rečima, zaduživanje od 35 miliona evra za izgradnju naselja „Stepa Stepanović” je neophodno da bi se posao završio, od čega korist imaju naši građevinari.

Velimir Ilić (NS) izračunao je da je vlada Mirka Cvetkovića zadužila građane za 6,2 milijarde evra, a „mi sada treba da je zadužimo za još 1,35 milijardi da bi vi, na kraju mandata, delili pare kao Deda Mraz uoči raspisivanja izbora”.

Nada Kolundžija (DS), šef poslaničke grupe ZES, rekla je da nema novih zaduživanja „sav ovaj novac se već sada vidi u budžetu, a optužbe da se zadužujemo zbog izbora su potpuno besmislene jer sav novac ide u investicije – most na Adi, TE „Nikola Tesla”, kako bi se zaštitila životna sredina, za Koridor 11 od Ljiga do Boljkovca, ovde se radi o projektima za budućnost”. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana