Nemački poreznici prikupljaće porez u Grčkoj

Objavljeno: 27.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Guardian

Nemačka je ponudila pomoć Grčkoj u prikupljanju poreza, ali je nejasno da kako će ta pomoć biti dočekana. Više od 160 nemačkih poreznika dobrovoljno su se prijvaili za moguće poslove u Grčkoj kako bi pomogli ovoj mediteranskoj zemlji da efikasnije prikupi poreze, rekli su iz ministarstva finansija.

Zvaničnici rizikuju veću ogorčenost među Grcima koji su već ljutito reagovali na pozive Nemačke za imenovanje "poverenika za budžet" koji će motriti na izvršenje finansijskog aranžmana koji je evrozona postigla sa Grčkom.

Nemački mediji objavili su vest o mogućoj savetodavnoj misiji poreznika, dok parlament Nemačke glasa o tome hoće li podržati novi paket za spašavanje Grčke vredan 130 milijardi evra.

Međunarodni poverioci reći kažu da je preveliki javni dug koji je Grčku prisilio da traži paket pomoći prije dve godine delimično posledica toga što građani masovno izbegavaju da plaćaju poreze.

Nemačka vlada kaže da želi da pomogne Grčkoj da razije modernu poresku administraciju i počela je sa regrutovanjem dobrovoljaca. Više od 160 nemačkih poreznika koji govore engleski jezik su se prijavili, a više desetina čak govore i grčki, rekao je portparo ministarstva finansija.

Wirtschaftswoche magazin citira ministre finansija dve države koji kažu da su spremni da pošalju nemačke poreske službenike u Grčku iako je nejasno da li će ta pomoć biti dobrodošla.

- Problemi Grčke danas su još gori od problema s kojima se suočila bivša Istočna Nemačka 1990 - rekao je Norbert Walter-Borjans, ministar finansija Severne Rajna-Vestfalija, aludirajući na period posle nemačkog ujedinjavanja kada su poreski službenici iz zapadnog dela Nemačke otišli na istok zemlje kako bi poboljšali naplatu poreza.

- Tada je došlo do među nekim istočnikm rečublikama, baš zato što su poreznici iz Zapadne nemačke, ali to nije ništa prema otporu koji će Grci imati protiv Nemaca -dodao je.


Nemački kritika je ponovno otvorena rana u Grčkoj koja datira iz Drugog svetskog rata. 
Protestanti u Atini spaliili su nemačku zastavu ranije ovog meseca, a grčke novine prikazuju nemačku kancelarku Angelu Merkel u nacističkoj uniformi.

U Nemačkoj, portparol ministarstva financija izjavio je da su pripreme savetodavne misije poreznika napravljene pod pokroviteljstvom Evropske unije i Međunarodnog moentarnog fonda. On je rekao i da ostaje nejasno da li će te savete grčki poreznici primenjivati.

Nemci, koji daju najveći finansijski doprinos u eurozoni za spašavanje Grčke, sve više su netrpeljivi prema Grčkoj koju je ministar finansija Wolfgang Schäuble opisao kao "Bezdan". 

U isto vreme, postoji rastuća svest u Nemačkoj, vodećoj evropskoj ekonomii, da je njihovo blagostanje u opasnosti zbog dužničke krize koja guši potražnju i samim tim utiče na nemački izvoz.

Ipak, nedavna razmena zajedljivih komentara između Atine i Berlina odražava produbljivanje sumnje među uglavnom severnih članica 17-člane eurozone o grčkoj sposobnost i spremnost da reorganizuje svoju privredu kako bi zadovoljila poverioce.

Schäuble i drugi čelnici nemačke vlade u više navrata ponudili su pomoć Atini da poboljša prikupljanje poreza, ali je Atina tu pomoć odbila.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana