Šoškić: Dinar slabi, ali na duže ništa neobično

Objavljeno: 24.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika, B92

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da NBS ne želi da preranim i prebrzim intervenisanjem prodajom deviza ide na ruku špekulantima.

Dejan Šoškić je naglasio da Narodna banka devizne rezerve troši racionalno.

- Naša politika je takva da devizne rezerve trošimo što racionalnije, da ih ne trošimo da bi nosioci špekulativnog novca iz domaćeg sistema izašli pod povoljnijim uslovima, što je nekad slučaj i što bi nekada bila posledica preranog i prebrzog intervenisanja na tržištu - rekao je on.

Šoškić je izjavio da je sasvim normalno da u ovoj godini zbog svega što se dešava, između ostalog i na međunarodnom tržištu, postoji zabrinutost zbog nestabilnosti domaće valute, ali da se to prenaglašava.

- Pre 15 meseci kurs je bio 107, a sada je oko 108 ili 109 dinara. To u dužem periodu nije ništa neobično, jer smo u režimu plivajućeg kursa koji se formira na osnovu ponude i tražnje - rekao je Šoškić.

Guverner je rekao da Narodna banka Srbije ne može unapred da najavljuje nivo deviznog kursa, jer bi to moglo da kreira špekulativne poteze učesnika na tržištu.

- Procenjujemo svaku situaciju, imamo precizne analize o tome koliko se promena kursa održava na nivo cena, ali to zavisi i od stanja tražnje. Jer nekada i malo pomeranje kursa može da ima direktan efekat na veliki broj cena ukoliko postoji tražnja spremna da te cene plati - rekao je Šoškić.

Guverner Narodne banke Srbije ponovio je da bi najbolje bilo da nakon formiranja nove vlade odmah bude usvojen rebalans budžeta koji će omogućiti MMF-u da Srbiji odobri reviziju aranžmana.

On smatra da će tada biti potpuno jasno šta se dešava sa ekonomskom aktivnošću, kakvi su prihodi u odnosu na planirane, kakvi su budžetski rashodi i šta je do kraja godine realno ostvarivo kako se ne bi probila granica koja je postavljena u razgovorima s MMF-om.

- Mi smo planirali da nam budžetski deficit bude 4,25 odsto BDP-a, uz pretpostavku privrednog rasta od 1,5 odsto. U NBS smo zaključili da je u ovoj godini realnije očekivati nešto nižu stopu rasta, jer su zemlje koje su naši glavni trgovinski i investicioni partneri u recesiji i trebaće im neko vreme da počnu ponovo da rastu. To podrazumeva da ćemo imati i niže budžetske prihode - izjavio je Šoškić.

Guverner ocenjuje da je realno da deficit budžeta bude 4,25 odsto, i veruje da će vlada nastaviti da se ponaša u skladu s dogovorom s MMF-om, što je ohrabrujuće za stabilnost cena, ali i za ukupnu finansijsku stabilnost i odnos međunarodne investicione javnosti prema Srbiji.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana