Država nas gura u dugove i ubeđuje nas da je sve O.K.

Objavljeno: 24.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, blic

Fiskalni savet otkrio je javnosti da je Vlada prekršila dva zakona - Zakon o budžetu i Zakon o budžetskom sistemu. Ne postoji, međutim, nijedna mera, ograničenje niti sankcija koja će naterati Vladu da se pridržava tih propisa niti može da pozove na odgovornost prekršioce.

Praktično ne postoji nikakva brana da država troši koliko hoće jer domaće zakonodavstvo ne poznaje kažnjavanje ministara i premijera ako prekrše te zakone niti Fiskalni savet ima instrument da ih kazni.

Telo koje je Skupština postavila da kontroliše vođenje fiskalne politike obznanilo nam je da je Vlada već trošila preko limita i probila prošle godine budžet za pet milijardi dinara.

Koliko su odgovorno vođene javne finansije dovoljno govori podatak da je 11 milijardi dinara mimo okvira otišlo na zarade službenicima i nabavku roba i usluga što predstavlja kršenje Zakona o budžetu. Time je prekršen i Zakon o budžetskom sistemu jer je budžet na kraju godine imao manjak od 4,7 odsto BDP, a ne 4,5 odsto koliko je bilo dozvoljeno.

Takođe, nivo javnog duga, prema tvrdnjama Fiskalnog saveta, prebacio je zakonsku granicu od 45 odsto BDP što predstavlja još jedno kršenje zakona.

U Fiskalnom savetu kažu za da ne postoje nikakve kazne koje im stoje na raspolaganju ako Vlada krši zakon.

- Više je na nama da izazovemo odjek u javnosti tako što ćemo da kažemo koje mere treba da se preduzmu - kažu u Savetu. 

Ipak, da hoće, Fiskalni savet bi mogao oštrije da pritiska Vladu umesto što je kao nestašno, ali ipak drago dete, tek blago kori opreznim ocenama i neubedljivim preporukama, ističu sagovornici “Blica”. Oni smatraju da u nedostatku kazni, Vladu može da sputa tržište tako što će investitori prestati da joj zajme pare pošto zbog trošadžijskih manira mogu da zaključe da im se pozajmljeni novac neće vratiti.

Ministarstvo: Sve pod kontrolom

Javni dug nije probio zakonski okvir i on iznosi 43,2 odsto BDP-a, ponavljaju svoju tvrdnju u Ministarstvu finansija za “Blic” i dodaju da će deficit biti čak i niži od dozvoljenih 4,25 odsto BDP-a. Oni kažu da će Vlada poštovati i preporuke MMF-a o uštedama u visini od oko 300 miliona evra.

- Vlada preduzima potrebne mere kako bi se navedene uštede i sprovele. Održanjem deficita u granicama na kraju marta i na kraju juna obezbeđuje se prostor da godišnji ciljani deficit ne bude ugrožen do rebalansa budžeta. Rebalansom će se moći predložiti širi spektar mera kojima će se obezbediti očuvanje planiranog deficita koji je inače niži od nivoa predviđenog fiskalnim pravilom
- navode u Ministrastvu finansija.

Na pitanje “Blica” preti li Srbiji grčki scenario pošto je Fiskalni savet naveo da bi dug već u 2015. mogao da bude iznad 60 odsto BDP-a što nas svrstava u visoko zadužene zemlje, u Ministarstvu odgovaraju da je Srbija neuporedivo manje zadužena, skoro četiri puta manje od Grčke.

- Potrebe Srbije za finansiranjem, imajući u vidu likvidnost bankarskog sektora u Srbiji i na ostalim segmentima domaćeg finansijskog tržišta, mogu se u najvećem delu zadovoljiti na domaćem tržištu, što znači da Srbija neće imati značajnu izloženost prema stranim investitorima. Vlada će nastaviti da poštuje fiskalna pravila i preduzeće mere za smanjenje učešća javnog duga u BDP-u. Ta pravila su uvedena kako bi se predupredila mogućnost dolaska u prezaduženost -
navode u Ministarstvu.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana