Za nove stanove još 500 miliona dinara

Objavljeno: 23.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Potpisani su prvi subvencionisani stambeni krediti iz fonda od 1,7 milijardi dinara. Dovoljno za 1.700 subvencija.

Statistika kaže da je gradnja stanova u Srbiji malo posustala. Međutim sa druge strane nadležni, uveravaju građane, one koji su u mogućnosti da razmišljaju o novim kvadratima, da vreme za kupovinu nikad nije bilo bolje. Tako isto misli i najmanje deset porodica koje su u sredu potpisale ugovor sa Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita.

Vlada Srbije u januaru je usvojila Uredbu o subvencionisanju stambenih pozajmica. Kupci novosagrađenih kvadrata, koji mogu da dobiju ovu pomoć, plaćaju pet odsto učešća. Država im beskamatno pozajmljuje petinu kredita, koju vraćaju tokom poslednjih pet godina. Banke koje uđu u program, a takvih je sada 11, ne smeju da zaračunavaju kamatu veću od 4,5 odsto plus šestomesečni euribor. Ovogodišnji fond Nacionalne korporacije iznosi 1,7 milijardi dinara, 500 miliona više nego što je prvobitno planirano. To je otprilike dovoljno za 1.700 subvencija.

- Ovo je najpovoljniji model stambenog subvencionisanja. Mesečna rata je približna iznosu koju kupci sada plaćaju kao kiriju. Hoćemo da obezbedimo i u godinama pred nama subvencije za stambene kredite. Ukupna sredstva su sada 1,7 milijardi dinara, ali kada se ona potroše, rebalans će omogućiti dodatni novac. Ovi krediti nisu samo za stanove u Stepi Stepanoviću, već i za one koje građani kupuju od privatnih investitora u svim gradovima Srbije- izjavio je Dulić.

Vesna Ćirić, direktor Nacionalne korporacije, očekuje da će imati više klijenata, jer su ove godine uslovi znatno relaksirani.

- Do sada smo potpisali ugovor sa 11 banaka, a ovih dana ćemo sa još desetak. Bilo bi dobro da se onaj ko je zaintresovan prijavi u prvoj polovini godine, kako bi mogli da planiramo potrebna sredstva. Prosečan iznos kredita, pokazuje dosadašnje iskustvo, iznosi 37.000 evra- rekla je Vesna Ćirić.

Prvih deset ovogodišnjih klijenata Nacionalne korporacije proceduru je prošlo za 20 dana. Od usvajanja nove Uredbe u nju je stiglo pedesetak zahteva. Veće interesovanje, međutim, očekuju narednih meseci. Među prvim ovogodišnjim kupcima stana uz subvencije je i Stefan Novaković. O uzimanju kredita razmišlja već nekoliko godina. Na kraju je prelomio.

- Osam godina sam podstanar.  Nije lako zadužiti se. Nama će mesečna rata biti oko 320 evra i nije da ne brinem. Žena mi je nezaposlena, kurs se menja. Mi kupujemo stan u Stepi Stepanoviću. Trebalo bi da bude završen u oktobru, a do tada plaćam i kiriju. Samo se nadam da će se sve završiti na vreme i da će biti gotova i sva infrastruktura, kaže Novaković.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana