Fitch: Grčka ulazi u tehnički bankrot

Objavljeno: 22.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Reuters

Rejting agencija Fitch degradirala je rejting Grčke sa "CCC" na bezvredno "C", postajući tako prva rejting agencija koja je ozvaničila ono što investitori odavno misle o Grčkoj - to da je ona tehnički u bankrotu.

Fitch je ovu odluku objavio nakon što je Grčka najavila zamenu svojih državnih obveznica kod privatnih kreditora kojim planira da rastereti masivan dug.

Iz Fitcha navode da će Grčka ući u tehnički bankrot nakon što zamena državnih obveznica bude formalizovana, ali da će nove hartije doneti Grčkoj i novi rejting.

Osim toga, grčka vlada je objavila da računa da će zbog recesije u 2012. budžetski deficit biti 6,7 odsto BDP-a, umesto ranije najavljenih 5,4 odsto.

Sve tri velike rejting agencije - Fitch, Moodys i Standard & Poor-a - degradirali su rejting Grčke u julu kada je inicijalni plan zemene dužničkih hartija predstavljen i upozorili da gubici privatnih kreditora mogu izazvati privremeni bankrot grčke.

Kao što se očekivalo, Fitch je degradira rejting Grčke na "C" i najavio da će to smanjenje rejtinga, pratiti još jedna degradacija na "ograničeni bankrot" kada zamena obveznica bude završena. I da će Grčka dobiti novu ocenu rejtinga kada bude izdala nove obveznice.

Finansijski analitičar paul Rawkins izjavio je za Rojters, da je smanjenje rejtinga Grčke proceduralne prirode, i da se Fitch vodi pravilima koje je usvojio u Junu. On ističe da će za Grčku mnogo važnije biti ocena ekonomskih perspektiva kada Fitch bude dao novu ocenu rejtinga.

Sa novim obveznicima koje bude izdala Grčka, rejting će biti povećan. Ocene rejting agencija svojevrsna su procena kreditne sposobnosti dužnika da vrate dug investitorima.

Ministri finansija evrozone složili su se da Grčkoj pomognu sa dodatnih 130 milijardi evra, kako bi se sprečio bankrot Grčke, što uključuje i zamenu dužničkih hartija Grčke koja ona sada nije u stanju da isplati. Privatni vlasnici grčkih obveznica izgubiće oko 53,5 odsto nominalne vrednosti tih hartija prilikom zamene, što će prema procenama stručnjaka u realim terminima iznositi čak 74 odsto gubitka.

Evropska centralna banka složila se sa kompleksnim planom koji će osigurati da grčke obveznice još mogu da se koriste kao kolaterali u njenim kreditnim opreacijama dok traje zamena.

Grčka će uzeti kredit od Evropskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), koji će doći u obliku EFSF obveznica. Te obveznice će biti prosleđene ECB-u i biće stavljene na poseban račun u slučaju bilo kakvih gubitaka kolaterala tokom kratkog perioda zemene grčkih dužničkih hartija. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana