I srpski poreski obveznici zaigraće grčki sirtaki

Objavljeno: 22.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Matematičkim doskočicama Vlade je došao kraj jer su i Narodna banka Srbije i Fiskalni savet potvrdili da je prekršen zakon te da je javni dug veći od 45 odsto BDP-a. Vlada nas je prethodnih meseci neprestano uveravala u to da je, po nekakvim njihovim računicama, javni dug niži od 45 odsto, čak je takva informacija stigla i prekjuče, ali su se u Vladi preračunali, naravno – terajući vodu na svoju zgodu. 

Za to što je zakon prekršen niko u Vladi neće odgovarati jer za prekršioce ovaj propis ne propisuje nikakve sankcije.

Elem, Fiskalni savet ocenjuje da će javni dug Srbije na kraju ove godine biti oko 51 odsto BDP-a, ali da postoje rizici da bude i veći i dostigne i 55 odsto.

Iz Fiskalnog saveta poručuju da je na kraju 2011. godine javni dug Srbije iznosio 46,4 odsto BDP-a, što je iznad zakonske granice od 45 odsto.

Kako je istaknuto, u 2011. godini narušeno je fiskalno pravilo o visini javnog duga, što je za javne finansije najopasnije, i nije u potpunosti ispoštovano pravilo o deficitu.

Ne samo da je prekoračena zakonska granica od 45 odsto BDP-a, već će javni dug nastaviti da raste i u srednjem roku ukoliko se ne donesu mere fiskalne konsolidacije, navodi se u saopšatenju FS-a, i dodaje da je ispoštovano posebno pravilo o indeksaciji penzija i zarada.

Po podacima Ministarstva finansija, javni dug je na kraju decembra dostigao 45,1 odsto BDP-a. Na to treba dodati i negarantovani dug lokalne samouprave od 1,4 odsto BDP-a, pa jeukupna visina iznosila 46,4 odsto BDP-a, a stvarna je verovatno još viša, budući da postoje nagomilane docnje pojedinih budžetskih korisnika. Budući da će i za vraćanje tih docnji biti potrebno zaduživanje, stvarni javni dug je već na kraju 2011. godine verovatno premašio 47 odsto BDP-a, objašnjeno je u saopštenju.

Analiza Fiskalnog saveta pokazuje da će javni dug nastaviti da raste pa bi i uz smanjenje fiskalnog deficita u srednjem roku dostigao nivo od oko 55 odsto BDP-a. To bi sa pristizanjem obaveza po osnovu restitucije, u 2015. verovatno premašilo čak i mastrihtski kriterijum od 60 odsto BDP-a, pa njegovo smanjenje neće biti moguće pre 2016. godine.

I guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić je naveo da Srbija ne bi smela više da povećava javni dug, koji je već premašio 45 odsto BDP-a.

FS je ocenio da pravilo o visini deficita nije u potpunosti ispoštovano, budući da je deficit opšte države bio neznatno viši od planiranog (za pet milijardi dinara) pa je iznosio 4,7 umesto 4,5 odsto BDP-a. Do blagog prekoračenja došlo je zbog priliva javnih prihoda manjeg od planiranog, a ne usled povećanja ukupnih javnih rashoda.

Deficit opšte države u 2011. je bio pet milijardi dinara veći od onog koji propisuju fiskalna pravila. Stvarni problem ipak nije manje povećanje deficita već uspostavljanje negativnih trendova i odlaganje pojedinih obaveza za 2012. godinu. Imajući to u vidu, FS procenjuje da će ove godine biti neophodno dodatno prilagođavanje za oko jedan odsto BDP-a, kako bi se ispunio ciljani deficit od 4,25 odsto BDP-a.

 Do guše u dugovima, nema para u budžetu

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je juče da je moguće da se problem s finansiranjem budžetskog deficita pojavi i pre nego što se formira nova vlada.

Petrović je podsetio na to da je Fiskalni savet, analizirajući prihode u budžetu, još u decembru prošle godine došao do zaključka da će se, zbog smanjenja privrednog rasta, pojaviti „jaz” od 35 milijardi dinara u 2012. godini, što predstavlja jedan odsto BDP-a.

– Za prvu polovinu godine nedostajaće, verovatno, polovina tog iznosa – precizirao je Petrović, i istakao da, zato, već sada treba razmišljati o tome kako smanjiti javnu potrošnju i nepotrebne troškove.

Predsednik Fiskalnog saveta je potvrdio i da, „čak ako budemo ispoštovali da nivo deficita ne premaši 152 milijarde dinara, javni dug će do kraja 2012. najverovatnije dostići 51 odsto BDP-a”. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana