Najveće svetske banke malo veruju klijentima

Objavljeno: 21.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, WSJ

Odgovarajući na novu regulativu i sve nužniji oprez pri kreditiranju, velike banke intenzivno polažu značajne svote novca kod centralnih banaka širom sveta u zajedničkoj borbi za sigurnost, piše Wall Street Journal.

Osam velikih evropskih banaka koje su objavile godišnje rezultate zadnjih deponovale su oko 816 milijardi dolara u gotovini i depozitima kod centralnih banaka na kraju prošle godine, pokazuje računica Wall Street Journala.

To je povećanje od 50% u odnosu na godinu ranije, kada su iste banke kod centralnih banka držale oko 543 milijarde dolara.  Gomilanje novca na računima kod centralnih banaka tokom prošle godine predstavljalo je zajednički odgovor na rastuće pritiske na evropski finansijski sistem.

Polažući sredstva kod centralnih banaka u Evropi, Sjedinjenim Državama i drugim zemljama banke žele da budu sigurne da je njihov novac na sigurnom. Time i umiruju nervozne regulatore, koji žele garancije da će banke imati pristup sredstvima u nezgodnim trenucima.

Ipak, ta strategija ima i drugu stranu: banke novac polažu kod centralni banaka umesto da ga posuđuju građanima, kompanijama ili vladama, što bi moglo da dovede do prave suše u kreditiranju širom Evrope. Dodatno, centralne banke drže vrlo niske kamatne stope na depozite, smanjujući profit bankama. 

 Wall Street je analizirao Societe Generale, BNP Paribas, Banco Santander, Banco Bilbao Vizcava Argentina, UBS, Credit Suisse Group, Deutsche Bank i Barclays. Svaka od njih je saopštila da kod centralnih banaka drži više depozita nego 2010.

Societe Generale je utrostručio depozite, a BNP Paribas ih je povećao za 74%.  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana