Treba ulagati u firme iz regiona?

Objavljeno: 20.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business

Analitičari preporučuju  da ove godine treba ulagati u akcije firmi iz regiona naftnog i prehrambenog sektora.

U Erste Investu navode da bi se na slovenskom, srbskom i hrvatskom tržištu više fokusirali na zanimljive sektore nego na preporuke individualnih ulaganja.
 
-Smatramo da u svakoj zemlji treba da se traže sektori koji imaju specifične komparativne prednosti, a one im omogućuju da se lakše nose s krizom i da zadrže kvalitetne perspektive za budućnost. U Hrvatskoj pod tim podrazumijevamo prehranu, izvozno orijentiranu industriju i financijski sektor. U Srbiji je to najviše financijski sektor i naftna industrija, a prema Sloveniji smo trenutno neutralno pozicionirani-, ističu iz Erste Investa.
 
Analitičari austrijskog Erste Groupa u navode da Hrvatska ostaje relativno skupa s očekivanim dobiti od 11,3.
 
-Rast ostaje prilično slabašan, držeći se oko dva posto. Očekujemo da će ekoniomija ukupno zabeležiti negativan rast BDP-a u 2012. godini,  ne očekujemo previše pozitivne aktivnosti na ovom tržištu-, stoji u analizi.
 
Rumunija ostaje njihov favorit u ovoj regiji. Njena valuta je najniža u regiji, a rast je na još uvek atraktivnih 15 odsto, srazmerno očekivanom  dobiti od 5,4.

Slovenija u analizi prema kvantitativnom modelu ima najsnažniju negativnu ocenu. -Ako gledamo kombinaciju fundamenata, ona pobeđuje tržište ispod njegove vrednosti, ali ovi će argumenti teško kompenzirati izuzetno plitku likvidnost. Moglo bi da do do neke korporativne aktivnosti među slovenskim najboljim akcijama, ali ostaje pitanje da li bi to bio dovoljan okidač za prvo tromesečje-, smatraju u Erste Groupu.
 
Činjenica je da je slovensko tržište kapitala prošle godine potonulo za više od 30 posto. Međutim, Matej Tomažin, član Uprave KD Skladi, smatra da će ove godine slovenska berza ostvariti jako dobre rezultate.
 
-Ove bi godine mogle biti zanimljive akcije preduzeća koje će ulagačima isplatiti dobre dividende, koje su optimizirale poslovanje (smanjile dug, smanjile troškove i slično)  za koja se očekuje da će verovatno biti privatizovane. U tom pogledu najbliže su akcije Telekoma Slovenija-", kaže Tomažin.
U sredu je cena Telekoma iznosila 69,5 evra, a akcija je u poslednjih godinu dana potonula više od 21 odsto.
  
Što se tiče srpskog tržišta, Branislav Jorgić, direktor beogradskih Jorgić brokera, ima svoje favorite. -Za ovu bih godinu izdvojio tri kompanije, a to su Naftna industrija Srbije (NIS), Telekom Srbije i Energoprojekt. To su sve kapitalno jako kompanije, a Telekom Srbije na Beogradskoj berzi trebalo bi da se pojavi tokom prvog polugodišta-, kaže Jorgić.
 
Pojašnjavajući zašto baš ove tri kompanije, Jorgić ističe da je kapitalizacija NIS-a između 800 milijona i milijardu eura. -Očekuje se da će iskazati dobit od 400 miliona evra. U poslednje vreme dosta su investirali i vrlo su ambiciozni u vezi sa širenjem poslovanja u regiji. Za NIS su svi pokazatelji izuzetno dobri-, ocjenjuje Jorgić.
 
-Telekom Srbije dosta je profitabilan i očekuje se oko 170 milijuna evra dobiti. Procenjena vrednost kompanije prilikom izlaska na berzu mogla bi iznositi između dve i 2,4 milijarde evra. Osim toga, u toj kompaniji ne postoji većinski vlasnik pa će biti zanimljivo videti šta će se događati nakon uvrštenja na berzu-, smatra Jorgić.
 
Na kraju, tu je Energoprojekt, najveća građevinska kompanija u Srbiji s ugovorenim poslovima u celom svetu. -Najveći vlasnik je država sa oko 30 odsto udela i očekuje se da će njen udeo uskoro biti privatizovan. Osim toga, cena akcija trenutno je vrlo povoljna za kupce-, kaže Jorgić.
 
Akcijama Energoprojekta u utorak se trgovalo po ceni od 482 dinara (4,4 evra), za godinu dana izgubila je više od 51 odsto vrednosti. To je daleko više od 30-postotnog pada Belex15 indeksa Beogradske berze u istom periodu. S druge strane, cena akcija NIS-a skočila je za gotovo 50 odsto, što je izuzetan rezultat.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana