Promena Zakon o radu ili rejting postaje smeće

Objavljeno: 20.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business

Očuvanje kreditnog rejtinga Hrvatske stepenicu iznad -junka- tj. smeća, zavisi od toga da li će Vlada Zorana Milanovića doneti izmene Zakona o radu, piše danas Hrvatski Jutarnji list, pozivajući se na visoke diplomatske izvore.

Predstavnici agencije Fitch, koji su početkom februara posetili Zagreb, bili su zadovoljni brojkama u proračunu, ali nisu bili sigurni da li će se potrebne mere sprovesti, jer Vlada im nije obrazložila svoje buduće planove o štednji.

U sprovođenju strukturnih reformi, tri najvažnije agencije (Moody's, Standard&Poor's i Fitch) kao najveću prepreku vide Kolektivne ugovore, dok u javnim preduzećima, tvrde da ima previše zaposlenih. Povlastice zaposlenih u javnom sektoru, prigovor je agencija, ne mogu se smanjiti dok ne dođe do izmena Zakona o radu.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Fitch je za sad odustao od smanjenja rejtinga i svoju će novu ocenu objaviti kad to učine u Moody'su i Standard&Poor'su, čiji predstavnici takođe uskoro dolaze u Hrvatsku.

Sindikati su do sad pomirljivo govorili o potrebi izmena Zakona o radu, pogotovo o izmenama stavki iz Kolektivnog ugovora. Prema sadašnjim propisima, Kolektivni ugovor je na snazi dok se ne izglasa novi, što se, praktički, može odužiti u nedogled.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana